Mоzilla работи върху уеб базирана ОС за смартфони 29.02 | 18:01

Нова безплатна ОС от създателите на Firefox обещава да свали драстично цените на смартфоните

От Георги Георгиев

Mozilla, която през 2004 г. ни даде първата сериозна алтернатива на Internet Explorer - безплатния браузър Firefox, сега иска да стори същото по отношение на смартфон потребителите. Софтуерната компания работи над нова уеб базирана операционна система с отворен код, която може драстично да намали цената на смартфоните, информира AFP.

Проектът, наречен Boot to Gecko (B2G), ще се конкурира с Android на Google, iOS на Apple и Windows Phone (бъдещата "осмица") на Microsoft. На базата на операционната система ще бъдат създадени алтернативни смартфони, които могат да са близо 10 пъти по-евтини от един стандартен iPhone и по същото време да предлагат характеристиките на Android или iOS.

"Искаме да бъдем пионери в една нова категория", каза по случая главният изпълнителен директор на Mozilla Брендан Ейк по време на провеждащото се в момента мобилно изложение в Барселона.

Идеята на Mozilla e да създадат платформа, която напълно да разчита на комуникациите в интернет. Това означава, че всички технически възможности на телефоните – провеждане на разговори, изпращане на съобщения и функциите за сърфиране в мрежата ще бъдат уеб базирани.

Подобно пренасяне в интернет би премахнало нуждата от голяма част от софтуера тип посредник, и би намалило значително нужните количества  памет и бързина на процесорите за гладкото функциониране на системата. Тъй като и двете технологии са скъпи, то без тях цената на смартфоните би спаднала драстично.

В работата си по амбициозния проект Mozilla си партнира с испанският телекомуникационен гигант Telefonica. Целта е първите евтини смартфони, оборудвани с новата операционна система да тръгнат към потребителите още през тази година.

Водещи

Най-четени