Samsung показа Galaxy Nexus 19.10 | 10:43

Снабденият с Android 4.0 смартфон е отговорът на iPhone 4S

От iNews.bg

Samsung Electronics представи своя най-нов смартфон Galaxy Nexus в сряда (19 октомври). Това е първият телефон на компанията, който използва най-новата версия на операционната система Android на Google.

Анализаторите в бранша възприемат новия модел като общия отговор на Samsung и Google срещу успешния iPhone 4S на Apple, от който бяха продадени четири милиона бройки за по-малко от седмица след появата му на пазара.

Новата операционна система от серията Android с апетитното име Ice Cream Sandwich ще може да работи върху смартфони и таблети и върху "всичко между тях", заяви изпълнителният директор на Google Анди Рубин.

Сред функциите, които отличават четвъртата версия на Android от предишните, е функцията Android Beam, която позволява извършването на трансфер на информация между два смартфона, когато бъдат поставени един до друг. Face Unlock пък е функция, която използва технология за разпознаване на лица за отключването на смарфоните, която ще замени сега използваните пароли.

Въпреки че звучат страхотно, тези функционалности все още не са съвършени. По време на демонстрацията в Хонконг Face Unlock отказа да активира смартфона Galaxy Nexus, използван от презентатора на сцената.

Изпълнителните директори на Samsung заявиха, че Galaxy Nexus ще бъде пуснат на продажба през ноември в САЩ, Европа, Азия - в това число Китай и Япония. Те не разкриха подробности относно цената на смартфона и обема на производството.

Samsung и тайванската HTC са най-големите потребители в платформата на Android, която е в жестока конкуренция с iOS на Apple за завоюването на по-голям пазарен дял от бързорастящия глобален пазар на смартфони.

iNews припомня, че официалното представяне на новия телефон на Samsung трябваше да се състои на 11 октомври. Тогава обаче компанията реши да го отложи в знак на уважение към основателя на Apple Стив Джобс, който почина на 5 октомври.

Водещи

Най-четени