VTB Capital и "Корпоративна търговска банка" купиха Vivacom 07.08 | 16:23

КТБ ще придобие под 10% от телекомуникационния оператор, обявиха от банката

От Деляна Петкова

VTB Capital PLC и "Корпоративна търговска банка” АД (КТБ) са подписали споразумение за основните условия за продажбата и преструктуриране на БТК. За това съобщиха от телекомуникационната компания в съобщение до Българската фондова борса (БФБ).

До подписване на споразумението се е стигнало след среща между Vivacom (както е промененето име на БТК), групата на нейната компания-майка, главният координационен съвет на старшите обезпечени кредитори, кредиторите на групата на БТК и представители на купувачите.

За да бъде финализирана сделката обаче ще е необходимо одобрението на регулаторните органи, допълват от Vivacom. Ако всички предварителни условия бъдат спазени, сделката ще бъде приключена през септември, очакват от компанията.

След приключване на придобиването и при спазване на българското законодателство, новият мажоритарен собственик на БТК ще направи търгово предложение за изкупуване на останалите акции на групата.

Междувременно от КТБ потвърдиха в съобщение до БФБ, че финансовата институция, заедно с VTB Capital, са постигнали споразумение с кредиторите на "Виваком", със самата компания и с групата на нейната компания-майка. В резултат на осъществяването на тази сделка КТБ АД възнамерява да придобие под 10% от капитала на БТК.

Според статия на руския вестник "Коммерсанть" от миналата седмица, цената на сделката може да достигне 737 млн. евро. Председателят на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев е заявил пред изданието, че вече се е договорил с VTB Capital за придобиването.

Според неофициална информация, стойността на сделката, отчитайки погасяването на дълговете към кредиторите, ще бъде малко над 700 милиона евро. Банкерът е отказал да посочи точната сума, но по думите му цената е значително по-ниска от предложените 1,4 милиарда евро от турската компания Turkcell.

Водещи

Най-четени