Автобус №163 с нов маршрут до Златните мостове 07.09 | 09:30

Той ще тръгва от НИМ

От Ани Романова

Линия 163 се движи по нов маршрут от 6 септември. Тя ще тръгва от Националния исторически музей и ще стига до Златните мостове. Промяната идва седмица, след като в свое писмо ACES EUROPE обяви София за постоянна европейска столица на спорта, предаде репортер на БГНЕС.

Миналата сряда председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков каза, че превръщането на пространството пред НИМ в буферен паркинг и даването на възможност на гражданите и гостите на града да стигат до Витоша с електровелосипеди и автобус е в резултат на усилията на общината да поощрява екологичното придвижване до белите дробове на града. Автобус 163 ще се движи експериментално от 6.09 до 28.10. Той ще превозва пътници през почивните и празничните дни като ще се движи на интервал от 30 минути.

Първият курс за деня от НИМ ще е в 7.00 ч., а последният курс от Златните мостове ще бъде в 18.05 ч. По този маршрут ще се движат три автобуса, като е осигурен и оперативен резерв от два автобуса при повече желаещи да посетят планината. БГНЕС припомня, че автобус 163 беше въведен като допълващ линия 63.

Анализите показали, че 163-та линия не е достатъчно натоварена и това дало основание на членовете на комисията по транспорт към СОС да въведе промяната. С въвеждането й софиянци ще могат да оставят колите си на големия паркинг пред музея и да пътуват до Златните мостове с градския транспорт.

Общинските съветници от комисията са съгласни с това, че трябва да се въведат по-строги забрани за движение на леки автомобили в планината, а достъпът до Витоша да става само с градски транспорт. За да стане обаче това, трябва да се осигури редовен обществен транспорт до там. В момента ограничаването на автомобилното движение в планината е от 11.00 до 14.00 ч. 

Водещи

Най-четени