Ангелкова: Нудизмът не е регламентиран, държавата не се меси 08.09 | 14:10

Само общините си налагат правила с наредби

От iNews.bg

България няма законова регламентация относно практикуването на нудизма. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на въпрос относно обществено недоволство на плажуващи нудисти към концесионера на плаж "Делфин".

"Няма изрична забрана, подкрепена със санкции, няма изричен ред относно начина на ползване на морските плажове от посетителите по отношение на техния външен вид", обясни тя. "Единственият законов регламент, който може да бъде приложен в този случай, е приетата наредба от съответната община", посочи Николина Ангелкова, цитирана от "Фокус" и деловото издание econ.bg.

"Министерство на туризма не би могло да заеме страна по цитирания казус между наемател на плаж и плажуващи граждани, доколкото не съществува изричен регламент. Оказваме пълно съдействие за диалог между двете страни", заяви министърът.

Николина Ангелкова уточни, че процедурата по отдаване под наем на морския плаж "Делфин" е проведена без регистрирани нарушения и спрямо принципите на прозрачността, а публикуваните документи не са обжалвани в законоустановения 14-дневен законов срок пред ВАС.

"Няма основания за твърдения, както относно извършени нарушения по време на организирането и провеждането на търга, така и по повод последващо сключване на договор за наем", коментира министърът.

"Съгласно действащата нормативна уредба с договора за наем на морски плаж всеки негов посетител има право да ползва 50 на 100 от активната му площ за свободно и безплатно плажуване. Наемателят е задължен да постави указателна табела с обозначения на зоните за активна плажна площ и за свободно разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите", обясни Николина Ангелкова.

"По време на летния сезон Министерството на туризма регулярно прави проверки по цялото Черноморие, като съблюдава дали се спазва 50% съотношение на свободна платена зона", заяви министърът и уточни, че при подадени сигнали извън компетенцията на министерството се сигнализират съответните органи.

Водещи

Най-четени