Ангелкова: Туризмът е философия, емоция и светоглед 27.09 | 12:30

Според нея въпреки силната международна конкуренция, продължаваме да надграждаме постигнатото на редица пазари

От iNews.bg

Днес е Световният ден на туризма. "На тази дата изразяваме признателност към всички хора, за които туризмът е кауза и са приели с ума и сърцето си тази трудна и отговорна професия. Тя е съдба на хиляди мъже и жени в България и е вече потомствена за цели фамилии. За нея са нужни много сили, голяма работоспособност, предприемачески нюх, но и  въображение, защото освен сериозен бизнес туризмът е също преживяване, емоция, дори философия и светоглед. Това се посочва в обръщение на министъра на туризма Николина Ангелкова.

В изказването си министър Ангелкова поздравява чуждестранните туристи, избрали страната ни за своя дестинация.  Тя припомни още, че туризмът е сектор, който генерира близо 12 на сто от БВП и 11% от общата заетост у нас заедно със свързаните подотрасли.

"През 2018 г. за първи път преминахме границата от 9 млн. чужди туристически визити. Приходите от входящ туризъм надхвърлиха 7,3  млрд. лв. Повече от 4 млн. бяха пренощувалите гости във висококатегорийните хотели, което показва, че формираме качествен продукт на атрактивна цена", отбеляза тя.

Ангелкова благодари на премиера Бойко Борисов и на правителството за подкрепата на туризма, който е издигнат в приоритет за националната икономика.

Според нея въпреки силната международна конкуренция, продължаваме да надграждаме постигнатото на редица пазари.

"От началото на 2019-а до юли включително страната ни привлече над 5,1 млн. посещения на чуждестранни туристи.  У нас предприятията в  хотелиерството и ресторантьорството са около 27 хил. Общо ангажираните в туризма и свързаните с него икономически дейности в България са над 346 хил. души през 2018  г., но са нужни още съвместни усилия за повишаване на техния брой и уменията им, за да "захраним" бизнеса с достатъчно квалифицирани кадри", коментира още Ангелкова.

Туристическата индустрия е сред най-мощните лостове за стимулиране на икономиката на планетата. Според World Travel & Tourism Council през 2018 г. туризмът и свързаните подотрасли са създали глобален план БВП на стойност 8,8 трилиона долара.

Днес министърът на туризма Николина Ангелкова откри шестия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Организацията ще очертае перспективите през следващите 10 години за този вид туристически продукт. Основната тема е София и планът за развитие на столицата като целогодишна дестинация за СПА и културен туризъм, маркетингът и особено актуална на днешно време - имат ли място туроператорите в този продукт.

Водещи

Най-четени