Боровец съблазнява с изкуствен сняг и шокиращи намаления 16.01 | 19:21

Ентусиасти не липсват - за своя почивка курорта са избрали доста македонци и сърби

От Кремена Бедерева

Преди месец зимният ни курорт Боровец откри официално сезона с надежди и очаквания за един по-успешен такъв. Но дали стана така?

Въпреки че през декември идеално заснежените писти посрещнаха хиляди любители на планинските изживявания, месец по-късно нещата не са толкова розови за местните. Гостите на курорта, особено тези, които избират Боровец заради пистите и ските, не са особено много.

Сняг липсва, като преобладава изкуствен такъв, който машини старателно осигуряват в късните часове на деня на половината писти, които работят. Останалите през по-голямата част от времето са затворени. 

Ентусиасти не липсват - за своя почивка са избрали Боровец доста македонци и сърби. Те са окупирали пистите и ски влековете, които предоставят възможност за спускане, макар и върху изкуствен сняг. Но бройката им не е никак голяма. В Боровец допълнително удобство за туристите създават безконтактните карти, които топят опашките по лифтовете. Хит сред българските и чуждите туристи си остава карането на осветление. Но прави впечатление, че ски учителите в повечето случаи са повече от самите курортисти. Разбира се, традиционно руската реч не е нищо необичайно в Боровец.

Липсата на сняг влияе минорно не само върху настроението на любителите на зимните спортове, но и върху оборота на търговците. Повечето заведения и ресторанти в курорта разчитат да привлекат клиенти с помощта на викачи на входа. И въпреки положителните температури такива липсват. Дори и вечер кръчмите са празни, а ако в някои има посетители, в повечето случаи те са чужденци.

Търговците обаче са намерили цака как да съблазнят и малкото българи. На повечето места се предлагат големи отстъпки, като например от 30 до 50% намаление от сметката. Така на пръв поглед шокиращите цени - 5 лв. за една бира, 20 лв. за малка пица или супа - 5 лв., в крайна сметка не изглеждат толкова шокови за джоба на нашенеца. Като дръпнеш чертата, двама души могат да хапват и пийнат на "софийски" цени след намалението.

Подобно е положението и по хотелите. Там цените варират от 35 лв. в по-малките хотелчета до 200-300 лв. за нощувка в по-луксозните. Хотелиерите разчитат на промоционалните пакети - за петък, събота и неделя, които включват отново отстъпка за мераклиите за отдъхнат през уикенда. 

Все пак от бранша не се оплакват, а напротив - хвалят се, че тази година туристите са повече с 10-15%, като се надяват пикът тепърва да предстои.

А и синоптиците обещават в края на януари да завали сняг. Така че ако тези прогнози се сбъднат, в средата на февруари, когато курортът ще бъде домакин на Европейската купа по алпийски ски за мъже 2014 г. и най-добрите ски алпийци в света ще се съберат за последна тренировка преди олимпиадата в Сочи, Боровец ще ги посрещне вече с истински сняг.

Водещи

Най-четени