Братът на Здравко от Биг Брадър купи "Подпорната стена", която разбуни духовете край морето 29.04 | 16:51

Стоян Василев е купил дъщерната фирма на "Главболгарстрой" - "ГБС Турс" ЕАД, която притежава правата за комплекса. От компанията потвърдиха за сделката

От iNews.bg

Бизнесменът с политически амбиции от Приморско Стоян Василев е новият собственик на т.нар."Подпорна стена" на Алепу, похвали се самият той на извънредна пресконференция в столицата. 

Той е купил дъщерната фирма на "Главболгарстрой" - "ГБС Турс" ЕАД, която притежава правата за комплекса. От компанията потвърдиха за сделката.

Стоян Василев е настоящ общински съветник от ПП МИР в Общински съвет Приморско. Той бе кандидат-кмет през 2019 година и дори стигна до балотаж. Василев е бизнесмен с интереси в сферата на туризма и ресторантьорство. Той е брат на Здравко Василев - първият победител в "Биг Брадър".

Стоян Василев обяви, че сделката е извършена вчера, но все още не е вписана в Търговския регистър. Фирмата щяла да бъде преименувана на "Блек сий фемили резидънс".

Целта на Василев била  "намери най-добрият законов и обществено приемлив начин проектът да бъде завършен, обясни той. Новият инвеститор е категоричен, че се е запознал подробно с историята на проекта от първото инвестиционно намерение през 2007 г. и всички действия са законни. 

Василев обеща, че достъпът до плажа ще бъде винаги свободен, тъй като ивицата е държавна собственост. Ако проектът остане на този етап - изградено свлачище, то ще стане част от многото "бетонни гробници" по морето, както наричат незавършените обекти, а можело да стане красив комплекс, който да се вписва по естествен начин в околната среда, твърди Стоян Василев.

Според инвеститора има опасност събаряне на укрепителното съоръжение да активизира отново свлачището, да повлече близката пречиствателна станция и да доведе до екологична катастрофа и пропадане на съществуващия път. 

Василев припомни, че към момента всички строителни дейности по проекта са спрени и се изчаква решение по казуса на ВАС. Докато всички съдебни инстанции се произнесат по разрешението за строеж, новият собственик възнамерява да проведе срещи с представители на туристическия бранш, на местната общественост, както и на неправителствения сектор, в това число на еколози и природозащитници. Той бе категоричен, че може да работи с хора, които са загрижени за природата, но няма да бъде оставен да бъде изнудван от псевдо зелени защитници и еколози. 

От "Главболгарстрой" със съобщение до медиите потвърдиха за сделката, цената за продажбата на дъщерната им фирма не се упоменава.

"Процесът по реализация на ваканционното селище датира от 2007 г. - собственик на земята и инвеститор в проекта е компанията "Алепу Вилидж" АД. През 2016 г. "ГБС Турс" ЕАД се включва като партньор в проекта при вече обявено инвестиционно намерение от страна на "Алепу Вилидж" АД и с цел да допринесе за запазване облика на района, сходен с този на съществуващия в съседство комплекс "Св. Тома", както и с цел да предотврати риска от разрастващото се свлачище. Неовладяването на свлачищните процеси и потенциалното засягане на действащата пречиствателна станция, създаваше реален риск от замърсяване на целия залив "Дюни", както и на намиращия се в съседство плаж "Аркутино". Независимо от факта, че извършените строителни дейности са напълно законосъобразни и в съответствие с одобрените проекти, последвалата негативна кампания и отрицателен обществен отзвук, водят компанията до решението да се откаже изцяло от участието си в проекта "Алепу Вилидж". Холдингът, стъпвайки на над 50-годишната си история, на градените в годините традиции и на реализирани знакови проекти в строителния сектор в България и чужбина, не желае да понася допълнителни репутационни щети от курортния комплекс и се концентрира върху изпълнението на основните си строителни дейности и собствени инвестиционни проекти. Дружеството "ГБС Турс" ЕАД, което е носител на отстъпено право на строеж и на разрешението за строеж на ваканционното селище, е продадено на г-н Стоян Василев, който притежава богат опит и работи активно за развитието на туризма и е подкрепял редица екологични каузи по Южното Черноморие. Сделката е финализирана и са подадени съответните документи към Търговския регистър", посочват в съобщението си от "Главболгарстрой".

Най-четени