България се изкачи с две места сред най-привлекателните дестинации 07.03 | 14:50

На първо място е Швейцария

От Нели Минчева

България е класирана на 48-мо място в класацията за 2011 г. на Световния икономически форум за най-привлекателните за туризъм държави в света.

В предишното издание на подреждането – от 2009 г. - се намирахме на 50-то място. Включени са общо 139 страни по света.

Първото място в класацията е заето от Швейцария, където е базирана институцията, изготвила проучването. Според Световния икономически форум страната заслужава да бъде на върха заради доброто ниво на системата си за обществен градски транспорт, грижата за околната среда, сигурността и нивото на услугите.

Туристическият сектор допринася за 5,8% от брутния вътрешен продукт на Швейцария и осигурява 7,8% от работните места в страната.

Швейцария обаче губи точки по показателя "цени".

На второ и трето място в подреждането са съответно Германия и Франция, докато Австрия се намира на четвърто, слизайки от втората си позиция през 2009 г.

Най-непривлекателната за туризъм държава е Чад, а малко преди нея са поставени Ангола и Бурунди.

За нашата страна, която е на 27-ма позиция в класацията само за Европа (от общо 42 държави), се посочва, че е една от малкото, които в разгара на кризата са успели да привлекат нови туристи. Става въпрос обаче за по-неплатежоспособни чужденци, търсили по-евтини алтернативи за почивката си, като освен България, този тип туристи са предпочитали още Турция и страни от Северна Африка.

Водещи

Най-четени