Високите цени тази година по плажовете у нас връщат феномен от соца 25.05 | 10:00

На юг порция сафрид 16-17 лв., на север 18-20 лв.

От iNews

Високи цени по капанчетата на плажа и ресторантите наоколо ще върнат трапезите с домашна храна на плажа, прогнозираха пред "Труд news” концесионери, спасители и жители на морските градове, Те обясниха, че за разлика от Гърция, у нас няма проблем да се носи хладилна чанта с храна, тъй като сянката по никакъв начин не е обвързана с консумация от най-близкото заведение.

Между 20 и 30 на сто по-скъпо плащат клиентите на ресторанти още преди началото на сезона, а сервитьори и собственици обясняват, че поскъпването е заради по-високото ДДС и заради това, че всички продукти са драстично увеличени.

В Бургас вместо миналогодишните 8 лв. за 200 гр цаца, почиващите тази година ще дават по 10 лева. Малка наливна бира "Бургаско” е 3. 50 лева, а порция картофи поне 8 лв.. Въпреки, че е поскъпнала, цацата си остава най-народна. За сравнение, порция сафрид е между 16 и 17 лева, толкова е и порция от четири пържени попчета.

Пържената дребна рибка достига до 15 лева на някои места в Лозенец или Свети Влас. Шопската салата може да бъде намерена от 12 до 16 лева по Южното Черноморие.

Все по-малко заведения във Варна предлагат цаца, а заради високото ѝ търсене цените на този вид риба са умишлено завишени. Средно 30 лева ще излиза порция трицона, пържени картофи и една бира това лято по плажните капанчета във Варна. Чиния от 300 г. с цаца е между 18-20 лв., пържените картофи без сирене са 7 - 10 лв., а бира от 500 мл се търгува от 6 до 8 лв. в зависимост от марката є.
В заведенията в Созопол и Несебър цаца няма. В Созопол се предлагат сафрид и меджид, като цената е 16-17 лева за порция от 350 грама. Предлага се ватос за цена около 13 лева.

Заради скъпотията лятото ще възроди домашните трапези на плажа. Миналата година хората си носеха чипсове, а по смелите - хляб и сирене, домати и много бира, но купена от магазините в града, припомниха спасители.

Възрастни бургазлии припомниха, че при соца, хората идваха да плажуват, като в багажниците им имаше щайги с домати, каси кола и бира. Отделно салам и сирене. На трапезата на пясъка, много често се срязваха и дини.

Тогава хората по ивицата си другаруваха, черпеха се, особено със зрели дини, спомнят си старите морски спасители. По-добре диня и хляб със сирене от багажника, отколкото на ресторанта, където за 4 порции цаца, бира за татко и кола /по 3 лева/ за мама и двама малчугани, ще трябва да се плати поне 50 лева. И само с цаца пак никой няма да се засити, коментират морските вълци. Ако всеки си поръча и по една супа, обядът става още по-скъп.

Храна от вкъщи отдавна си носят и много от морските спасители, тъй като по цял ден те са на пост и се хранят на вишката.

Това лято спасителите са с ново работно време. Вместо от 8 до 18 ч, те ще са на постовете от 9 до 18. 30 часа. От здравното министерство промениха наредбата.

Според запознати мотивите са, че летовниците ходят на плаж по - късно и остават до късните часове следобед. Бургазлии пък ходят на плаж традиционно след работа. Освен това броят на спасителите още в първите дни на юни ще е по - голям. Постовете, които ще работят ще са повече, предимно заради мъртвото вълнение. Миналата година още през юни "мъртвакът” връхлетя залива и имаше много инциденти. Докато преди, през лятото се появяваше само в началото на август, сега, заради климатичните промени, буквално напомня за себе си през ден.

От 1 юли, морските стражи ще са в пълен състав, а сезонът ще е удължен. Те ще останат на постовете си чак до 15 септември, а не както досега - до 31 август.

Кризата с кадри - спасители на плажа продължава. Има повече младоци, но най - възрастният спасител е на...75 години, разкриха негови колеги.

Водещи

Най-четени