Внимание! Висока опасност от лавини в Пирин 09.03 | 12:15

По петобалната система спасителите оценяват риска на 4-та степен. Около 100 лавини в района над Банско и Разлог са напът да се откъснат

От iNews.bg

За висока опасност от лавини предупреждават в Пирин. По петобалната система спасителите оценяват риска на 4-та степен. Около 100 лавини в района над Банско и Разлог са напът да се откъснат. Една от тях вече взе три жертви вчера.

17 скиори и сноубордисти тръгват да търсят силни усещания в необработени терени въпреки предупрежденията, че е опасно. Групата навлиза в лавинен терен и трима са повлечени от снежната маса. Към мястото тръгват спасители.

"Колегите от Разлог ни помолиха за помощ с шейните. Ние дойдохме тука, не можахме да свършим работа, много е снегът, много е сложна обстановката", обясни пред bTV Методи Баненски, ПСС-Банско.

Толкова висока лавинна опасност планинските спасители не са отчитали от години.

Обикновено фрийрайдърите не слушат никого, а следват стремежа си да опитат и неопитваното.

"Миналата седмица имаше хора, които тръгнаха за района на Кончето. Да, добре, да, добре – това го слушаме и през лятото, когато е лошо времето, и зимно. Да, добре и си тръгват. Аз съм сигурен, че другата седмица тези хора, които са участвали в това, ще бъдат на същото място и ще карат по същите терени", казва Радко Божинов, управител на хижа "Яворов".

"Фрийрайд ходят да си карат насочено. И след като видят колко е тежка обстановката, тогава се сещат за нас. Ние рискуваме живота си, рискуваме живота на всички колеги спасители", твърди Петър Чолев от ПСС-Банско.

След продължилия три денонощия снеговалеж прогнозираното затопляне ще доведе до нови лавини, сигурни са планинските спасители.

Водещи

Най-четени