Драганов: Случващото се у нас и по света заради COVID-19 е „гигантско учение по гражданска защита” 25.02 | 16:30

В България неизбежно коронавирусът ще дойде, това е въпрос на време, заяви д-р доц. Атанас Мангъров

От iNews

До момента коронавирусът не се отразява на туризма. Няма никаква индикация за каквото и да е намаление на пътуванията навън и към България. Това каза в "Тази сутрин" на бТВ Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и бивш зам.-министър с ресор туризъм. През този месец очакванията са около 395 000 българи да пътуват в чужбина, а около 480 000 чужденци да влязат в България.

"Специално за Италия средно на ден пътуват около 400 души. За март очакваме 555 000 да влязат в страната", обясни Драганов. Според него това, което се случва в момента у нас и по света във връзка с коронавируса, е едно "гигантско учение по гражданска защита".

"Не трябва човек да всява паника, а трябва да бъде разумен. Това, че си вдигнал температура, която вдигаш всяка година през февруари, не означава, че трябва да ходиш да те проверяват за коронавирус. Но ако мислиш, че има някаква опасност, вземи мерки", коментира Драганов.

Същевременно д-р доц. Атанас Мангъров заяви пред Bulgaria ON AIR, че българите не са народ, който спазва дисциплина. Коментарът му бе във връзка със заявеното вчера на извънредния Министерски съвет, че гражданите на България трябва да спазват изключителна дисциплина.

Той сподели, че не може все още да се говори за истерия около коронавируса. "Но когато мечката заиграе, нещата се променят", каза доцентът.

Той обясни, че е химера твърдението, че маската може да ни предпази.

"Когато ние говорим край нас хвърчат аерозоли. На най – голямо разстояние проникват част от частиците. Те могат и през маска да преминат. Над 90% е шансът да си предадем епидемията. Достатъчно е да се ръкуваме дори", обясни д-р доц. Атанас Мангъров и поясни, че няма никакво значение каква е имунната ни система.

"Този вирус има всички способности да преодолява защитата на организма", каза той.

"Счита се, че около две седмици е инкубационният период. В рамките на около една – до две седмици се появяват първите симптоми. Първите симптоми са неразличими от тези на един грип – температура, болки в ставите, сополи, кашлица. Може да се обърка с грип наистина без проблем. Затова е важно да отебележим, ако наистина сме били контактни", обясни Мангъров.

"В България неизбежно коронавирусът ще дойде. Всичко е въпрос на време. Два час път със самолет е все пак. Това не е Китай. Коронавирусът може да дойде по всяко време", заяви още той.

"Най – важно е хората да се обучат, да се даде информация, да се запази спокойствие и хората да избягват местата, където се събират много хора", каза още д-р доц. Атанас Мангъров.

Водещи

Най-четени