Екопътека ще бъдат изградена над Вършец 23.11 | 11:45

По нея ще могат да се движат пешеходци и велосипедисти

От Кремена Бедерева

Екопътека ще бъдат изградена в Стара планина над Вършец и село Спанчевци, съобщи кметът на курортния град Иван Лазаров. Тя ще започва от квартал "Заножене" на Вършец, ще минава под връх Тодорини кукли и ще достига до село Спанчевци. По нея ще могат да се движат пешеходци и велосипедисти, допълва БТА.

В квартал "Заножене" ще се построи Туристически посетителски център, уточни кметът. Изграждането на екопътеката и на туристическия център ще се финансира безвъзмездно от Програмата за развитие на селските райони с 85 128 лева.

Целта е да се привлекат повече туристи в община Вършец, да се покажат красотите на местния дял на Стара планина и да се допълни традиционният за града балнеоложки туризъм с други форми - селски и екотуризъм. Екопътеката от Вършец до Спанчевци ще е с дължина три километра.

На нея ще се поставят дървени заслони с камини за скара, кошчета за боклук и химически тоалетни. На 150-200 метра по трасето ще се монтират указателни табели. Проектът предвижда още създаване на уебсайт с информация за екопътеката и възможностите за туризъм в община Вършец, както и изработка на рекламни материали за общината.

Водещи

Най-четени