Живееш на село - работиш хотелиер 20.08 | 11:29

Туризмът е основен поминък за голяма част от малките общини в България

От Цанка Донкова

Няма спор, че проблемът с обезлюдяването на българското село е изключително актуален. Все повече млади хора стягат куфарите и се отправят я към големите градове, я направо към чужбина. Причините за решението им варират от липса на перспективи до големи мечти за промяна на света.

Какво обаче се случва с останалите хора в онези малки, закътани местенца из България? Как живеят те и с какво се препитават?

Туризмът е основен поминък за голяма част от малките общини в България. Пример за това е Априлци, където населението е заето предимно в сферата на туризма, услугите, земеделието, животновъдството и по-малка част - в индустрията, заяви кметът на населеното място Бенко Вълев.

По думите му заради проливните дъждове в Априлци отчитат по-слаб туристически сезон в сравнение с миналата година. Регионът обаче се е утвърдил като предпочитано място от туристите, а причините са многобройни. Спокойствието и красотата на природата, историята, религиозните обекти, възможността за ловен туризъм и конната езда са само част от нещата, които карат хората да идват в Априлци, допълва БТА.

Общината е най-малката по население в Ловешка област - 3232 човека, но най-голямата по площ. Вълев я описва като "красива, уникална и привлекателна със своята неповторима природа, балканджийски дух и героична история".

Градът е създаден през 1976 година от сливане на четири села, които понастоящем са негови квартали: Ново село, Зла река, Видима и Острец. Името Априлци е избирано в чест на героичните събития по време на Априлското въстание. Към настоящия момент местата за настаняване са 116, а тези за хранене са 47. Реализираните нощувки от началото на 2014 г. досега са 6 357.

"Основните насоки за развитие на Априлци са насочени към популяризиране на селския туризъм, историческото и духовно наследство, изграждане на алтернативи за осмисляне на свободното време на гостите в общината ни", казва още кметът. Едно от нещата, които привличат туристите, е и организирането на различни фестивали и празници.

Водещи

Най-четени