Закриват единствената паралелка за планински водачи? 23.01 | 11:00

Причината - няма достатъчно кандидати за нея

От Кремена Бедерева

Единствената в страната паралелка за планински водачи може да бъда закрита, тъй като през последните години няма достатъчно кандидати за нея.

Бъдещето на специалността е било обсъдено на среща с областния управител на Ловеч Ваня Събчева и ръководството на училището в троянското село Черни Осъм, съобщиха от областната администрация.

В момента в гимназията се обучават 132 ученици, като тези в специалността "Туризъм", направление "Планински водачи" са 44 в дневна форма на обучение и 11 в самостоятелна форма на обучение. По думите на директора Румяна Велешка, цитирана от БТА, училището само дофинансира планинските водачи от спестявания в делегирания си бюджет.

В училището се учи ски-бягане, ски-алпинизъм, биатлон, изкачване на ледени скали, а през лятото децата катерят върхове, практикуват рафтинг, кану-каяк, бънджи скокове. Според областния управител решението на проблема е кандидатстване по различните програми с проекти и активизиране на контактите си както в чужбина, така и с туристическия бранш и Българския туристически съюз у нас.

В края на месеца Областната комисия по образование ще разгледа план-приема в средните училища за следващата учебна година и тогава ще стане ясно бъдещето на паралелката за планински водачи.

Водещи

Най-четени