Иво Маринов: Руските туристи няма да имат проблеми 23.08 | 09:41

Туристите на фалиралата Bulgaria Vip Tours са поети от други туроператори

От Ралица Стоянова

Още във вторник следобед е получена информация в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за финансовото състояние на Bulgaria Vip Tours (BVT). Бяха предприети действия, за да може всички туристи, които са в България и предстои да дойдат в страната, да проведат нормално своята почивка.

Това каза заместник-министърът с ресор "Туризъм" Иво Маринов пред БНР.

Вчера (22 август) е имало среща с представители на фирмите. Практика е руските туроператори да работят с няколко от българките фирми и след като Bulgaria Vip Tours е информирала руските туроператори за невъзможността да обслужва техните туристи, тези контингенти са поети от други български туроператори. Нещата са нормални и руските граждани могат спокойно да проведат почивката си в България, успокои Маринов.

Той увери, че българските туроператори имат готовността за реакция и няма да има проблеми с тези, които предстои да пристигнат или да си тръгнат. Фалиралата фирма е обслужвала около 1000 туристи, сред които, освен руснаци, има и казахстанци, и румънци.

За руските граждани няма никакви проблеми. За туристите от другите страни има директива на ЕС, според която, когато туроператорът изпадне в състояние на фалит и несъстоятелност и туристът не може да получи услугите, за които е предплатил, отговорността е на туроператора. В зависимост от законодателството на отделната страна тази материя се урежда по различен начин.

Няма български туристи, заминали чрез BTV в чужбина.

Вчера стана ясно, че българският туроператор е фалирал. Той е изпратил до своите руски партньори официално писмо, в което ги уведомява, че не може вече да изпълнява ангажиментите си към тях. Проблемите на BVT са настъпили след фалита преди две години на руския й партньор "Капитал-Тур”, който е останал със задължение към българската компания в размер на 2 млн. евро.

Няма място за притеснения и не се очакват ексцесии, успокоиха от Българската асоциация на туристическите агенции.

През миналото лято избухна скандал с блокирани руски туристи. Те станаха заложници на летищата във Варна и Бургас, след като авиокомпанията "България Еър" анулира всички полети, поръчани от туроператора "Алма тур Флай”. Причина за решението стана натрупан дълг в размер на 7 млн. лева.

Водещи

Най-четени