КНСБ скочи срещу по-сложните процедури за концесия на плажове 27.02 | 15:24

Това ще повлияе негативно на туризма, ще застраши хиляди работни места, казва синдикатът

От iNews.bg

Утежнената процедура за концесиониране на морските плажове, която предвижда Законът за концесиите, може да повлияе негативно върху българския туризъм и да застраши хиляди работни места. За това Конфедерацията на независимите синдикати в България и Синдикатът на туризма застават зад предложенията за законови промени, които предвиждат процедурата да става по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

От синдикалната организация настояват да не се правят прибързани и необмислени стъпки, които ще изправят летния сезон, а и целия туристически сектор, пред хаос и отлив на туристи, защото над 360 000 души, заети в този сектор, разчитат на него за прехраната си.

Новата процедура е по-усложнена и свързана с много повече разходи за бизнеса. Това, от своя страна, неминуемо ще повлияе върху заплатите в сектора, които въпреки повишението си през последните години все още са сред най-ниските в Европа, коментират от КНСБ.

"Подкрепяме предложението да се върне старият законов ред, който предвиждаше възлагането на концесиите да става с решение на Министерския съвет, а не с еднолично решение на министъра на туризма, както предвижда Закона за концесиите. Считаме, че предложеното решение ще помогне за по-голяма прозрачност и обществен контрол върху сектора, което ще помогне за привличането както на туристи, така и на кандидати за работа в туризма", се казва в позицията на синдиката.

Поради спирането от съда на "Наредба за мониторинга, управлението и контрола на концесиите" не е ясно как ще се процедира при управлението и контрола на концесионните договори.

Има риск реално да се увеличи броят на неохраняемите плажове поради невъзможност на бизнеса да участва в тези концесии, което ще натовари държавата и общините със значими грижи за водно спасяване, медицинско обслужване, почистване и др.

Този казус поставя пред много неизвестни предприемачи и курорти, като категорично ще отблъсне големи туроператори и инвеститори, които са сред най-големите работодатели в бранша.

КНСБ винаги е подкрепяла българския туризъм в усилията му да представя България като разпознаваема, привлекателна и търсена дестинация.  Това обаче е немислимо без професионализма и усилията на кадрите, които работят в туризма.

КНСБ ще подкрепи всяко решение, което би подобрило възнагражденията и условията на труд на хилядите заети в туризма, които с труда си подобряват имиджа на страната ни като една от най-търсените дестинации.

КНСБ е обезпокоена и от забавянето на някои концесионни договори на големи курорти вследствие на новия ред и липсата на уредба за довършване на започнатите производства. Считаме, че това създава заплаха пред туристическия сезон и може да доведе до загуба на работни места, както и несигурност за работата на хиляди работници. При тази ситуация синдикатът е изправен пред невъзможността да води преговори по КТД и за увеличаване на работната заплата.

Затова КНСБ настоява за бързо решение, което да отчита интересите на хилядите заети в дружествата.

Водещи

Най-четени