Как Родопите да стане планина на гостоприемството 09.01 | 10:20

Безплатни зони като при плажовете, евтини карти и чай без пари, предлага Дора Янкова

От Цанка Донкова

"Трябва да се помисли как в зимните ни курорти да има зони, в които човек да може да кара ски през зимата или да си организира пикник през пролетта, без да заплаща такси за това”. Това предлага депутатът от БСП от Смолянска област Дора Янкова, съобщава в. "Монитор".

Според социалистката в момента зимните курорти са за хората с доходи над средните. "Друго беше, когато аз бях дете – тогава курорт като Пампорово например, бе достъпен за всички”, уточнява Янкова

Тя разказа, че над нейното село имало обособена писта за каране на сноуборд. Картата била само 10 лв. на ден, а в цената бил включен дори чаят.

Чрез диалог между кметовете в тези райони, спортните клубове, гражданските организации, собствениците на курортите и експертите от Министерството на младежта и спорта може да се обособят т. нар. зони за социален туризъм, а държавата щяла да ги подкрепи със съответните законодателни промени.

"Рекламната стратегия за Родопите трябва да бъде: "Планина на гостоприемство през четирите сезона”, категорична е Янкова.

За да се случи това обаче, е необходима амбициозна и агресивна рекламна кампания, която да показва възможностите за планински спортове през цялата година.

Според Янкова от съществена важност за туризъм в Смолянския регион е и летището в Пловдив. То трябвало да продължи да бъде място за нискотарифни полети.

Вече се обсъждат промените в Закона за туризма, като има създадената работна група. Тя трябва да формулира цялостна концепция – да раздели планинските от летните курорти и да създаде основните регламенти, по които ще се работи.

"Смятам, че законът трябва да бъде всеобхватен, да има по-строги задължения и равнопоставеност на всички, защото и на скорошната дискусия за планинските курорти стана ясно, че хората искат повече държава по отношение на контрола и равнопоставеността”, поясни Янкова.

Водещи

Най-четени