Как да пътувате по-интересно 27.01 | 16:38

Кажи ми как пътуваш и ще ти кажа какъв си

От Кремена Бедерева

Ако не сте от онези туристи, които преминават, снимат, хапват и си тръгват, значи истински можете да оцените очарованието на малко познатите туристически дестинации.

Те изискват повече усилия, за да ги откриете, да намерите информация за тях, да научите легендите и историите им.

Как да откривате интересни места дори и в райони, които са ви до болка познати, и как да виждате известни дестинации през съвсем нов поглед – ето няколко съвета, които ще направят пътуването по-вълнуващо:

Откривателски метод 1: Книгите

Ако ще и да сте си изтъркали подметките по улиците на някой град, прочетете книга, в която действието се развива по същите тези улици и следващия път в сенките на тротоарите ще се промъкват любовници, просяци, жалки измамници, крале и куртизанки. Фонтаните стават място за тайни нощни срещи, а балконът на третия етаж – местопрестъпление.

Мислите, че познавате всеки квадратен сантиметър от града си? Прочетете пътешествията на средновековния османски пътешественик Евлия Челеби например, и ще пропътувате целите български земи преди 400 години.

Откривателски метод 2: Забави темпото

Slow туризмът е тренд, който дръпва шалтера на препускането. Този начин на пътуване означава да видиш повече, да подушиш непознати миризми, да опиташ домашна храна, да отпиваш на бавни глътки, да чуеш щурците, докато слънцето залязва пред очите ти... Премини на по-ниска предавка, за да откриеш истинската наслада от всички радости в живота.

Вижте още как да откриете мястото, скрито пред очите ви.

Водещи

Най-четени