Кристална вода в началото на морския сезон 03.06 | 10:33

Замърсяване се очаква да бъде засечено през август, когато е пикът

От iNews.bg

Кристално чиста вода посреща първите почиващи на Черно море. Това показват последните изследвания на Регионалната здравна инспекция в Бургас. Проби от морската вода са взети от 48 места по българското Черноморие и всички те са с отлично качество, предаде БНТ.

На всеки 14 дни от бургаската здравна инспекция вземат проба от морската вода за изследване. Преди началото на летния сезон морето е чисто. Леко замърсяване отчитат резултатите от пробите обикновено месец август, когато е пикът на летния сезон и плажовете са пълни.

"По принцип миналата година нямаше никъде. От 48 зони, които имаме 25 бяха с добро качество и 23 с отлично", коментира пред телевизията д-р Стоян Стайчев - здравен инспектор в РЗИ-Бургас.

Именно заради чистата вода и свободното място за плажуване някои от хората избират да почиват край морето още в началото на юни. "Защото е по- спокойно няма толкова хора и затова. Аз съм от Бургас и предпочитам в началото на сезона", споделя туристката Катя. "Сега е определено по- чисто, но няма да бъде така чисто през цялото лято", отбелязва и Димитър.

За да остане кристално чиста морската вода през цялото лято здравните инспектори съветват да не изхвърляме отпадъци в нея. Според специалистите, най-вредно за морето, но и за природата, са пластмасовите отпадъци, които са трудно разградими.

Водещи

Най-четени