Кунева: Няма нужда от висшисти в туризма, само 25% от тях се реализират 02.04 | 14:19

Приложението на придобитите знания по специалността е едва 19%, информира министърът

От iNews.bg

Много често се чуват коментари, че България е туристическа страна и затова трябва да има много подготвени кадри в туризма. Да, това е така, но за подготовката на тези кадри е необходимо да се засили професионалното образование в сферата, а не толкова висшето. Това коментира на среща с учители в Хисаря вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

По думите ѝ едва 25 процента от завършилите висше образование по туризъм работят по специалността, останалите си намират реализация в друга сфера.

Кунева цитира и данни от рейтинговата система на висшите училища, според която приложението на придобитите знания е едва 19%.

Туризмът е приоритетна ниша за страната, но няма необходимост от повече управленски кадри, каквито реално би трябвало да са висшистите. Затова и той не е в списъка на приоритетните професионални направления.

В туризма обаче има огромен глад за хора от професионалните гимназии. Има нужда от добри рецепционисти с чужди езици, но не е нужно те да са завършили висше образование, за да вършат тази работа, коментира още Кунева.

Министърът подчерта, че е готова да разговаря с туристическия бранш за намирането на пресечена точка между образованието и бизнеса.

Водещи

Най-четени