Мор по морето: Връхлитат го 10,3 млн. туристи! 12.05 | 14:39

Това са 4.8 милиона чужденци и около 5.5 милиона българи, пресметна Румен Драганов

От iNews.bg

Много силен летен сезон очаква Румен Драганов, бивш председател на Съвета по туризъм в София и член на Българския туристически борд. Според него много активни действия са били предприети от Министерството на туризма, кметовете на общините и браншовите сдружения, насочени към международния и вътрешния пазар. Събитията, свързани с пренасочване на туристи от Турция, Египет и Тунис към други дестинации, също е довело до увеличено търсене и ръстове в предварителните записвания към България. Това коментира той в интервю за "Стандарт".

Драганов отбеляза, че записванията от Русия бележат ръст от 35%, от Германия - 42%, а от Словакия - 60% Ръстове има от почти всички други европейски дестинации. "Интерес към българския туризъм проявиха и нововъзникнали пазари като Иран и Китай", допълва Драганов.  

По думите му заплахите за сезон "Лято 2016" са свързани с липса на кадри, свръхнатовареност и влошаване на качеството, допускане на дублажи, нереална ценова политика, дъмпинг, несигурност за контрагенти и доставчици на туристически услуги. Това, смята той, може да компрометира доброто име за следващия и бъдещите туристически сезони.

Черноморската ривиера ще обслужи над 10.3 милиона туристи, от които 4.8 милиона чужденци и около 5.5 милиона българи. Очакваният ръст спрямо предходната година достига 12.4%, показват сметките на експерта. 

Водещи

Най-четени