Най-много чужди туристи у нас имало от Румъния тази година 06.10 | 14:45

При руските туристи обаче има спад от 6 процента, обави Николина Ангелкова

От Ани Романова

Най-голям ръст тази година има при румънските туристи, които са посетили страната ни, съобщи в "Седмицата" на Дарик министърът на туризма Николина Ангелкова. При руските туристи обаче има спад от 6 процента.

"За България туристически пазар номер едно и за първите осем месеца на годината, и за първите три месеца на летния сезон е Румъния - имаме 33 на сто ръст в сравнение с миналата година, което наистина е уникална цифра. За първите осем месеца има почти 990 000 румънски туристи, втори са гърците с над 800 000 туристи, посетили страната ни до края на август, и трети са германците - между 650 000 и 700 000 души за първите осем месеца на годината. При руските туристи има спад от 6 на сто и за първите осем месеца страната ни е посетена от над 400 000 руснаци", стана ясно от думите на Ангелкова.

Като обяснение за спада, тя посочи: "Това го очаквахме още в началото на годината, когато проведохме разговори и с моя колега Олег Сафонов, председател на руската агенция по туризъм". Като причина все пак тя посочи изключително конкурентното предлагане от пазари като Турция и Тунис. "Този спад от 6 на сто е незначителен на фона на прираста, който имаме от други пазари като Украйна например - 25 на сто ръст, Великобритания - близо 18 процента ръст, Полша - около 22 на сто ръст, Израел - около 20 на сто ръст".

Приоритет на министерството са и далечните дестинации като Китай, стана ясно още от думите на Ангелкова. "Туристите, които идват от далечни дестинации, винаги предпочитат да осъществят посещение на повече от един пазар. От друга страна, ние имаме ограничението, свързано с липсата на директни полети, което винаги се поставя като условие да се посети една дестинация и съответно с някои от държавите - визовите ограничения. Поради тази причина това, което е положително с тези съвместни продукти, е, че ние обсъждаме като първа спирка да бъде държавата, която има директен полет от тези дестинации", обясни Ангелкова.

Тя посочи, че се водят разговори с Гърция, която има директни полети до Пекин и Шанхай, със Сърбия, която също има директни полети с Турция за съвместни продукти.

 "Румъния също участва в общия пакет съвместни продукти, но вече в три дестинации, защото и те като нас нямат директни полети до Китай, Индия, САЩ", допълни министърът на туризма.

 Общият брой на отчетените чуждестранни туристи за този летен сезон пък е над 4 милиона.

Водещи

Най-четени