Наредби на морски общини допускат повече шум от разрешеното в закона 17.08 | 15:31

Конкретните случаи, разкрити до момента, са в общините Шабла, Каварна, Варна, Несебър и с тях са ангажирани компетентните окръжни прокуратури

От iNews.bg

Общински наредби се оказват по-либерални от законодателството и допускат шум в по-широки граници, отколкото предвижда Законът за защита от шума. Това установи Върховната административна прокуратура (ВАП), която проверява законността на нормативните актове, приемани от общинските съвети, съобщиха от институцията.

Според чл.16а, ал.2 от Закона за защита от шума в околната среда не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23.00 и 7.00 ч., припомня ВАП, цитарана от деловото издание econ.bg.

На сайтове на морски общини прокурорите са установили разрешения за озвучаване до по-късен час. Намерени са и разрешения, в които часовият диапазон на забраната е диференциран според местонахождението на заведенията за хранене и развлечения - той е по-ранен за обектите в жилищни зони и по-късен за курортите. В закона обаче такова разграничение няма.

Конкретните случаи, разкрити до момента, са в общините Шабла, Каварна, Варна, Несебър и с тях са ангажирани компетентните окръжни прокуратури.

Проверката на ВАП се прави паралелно с инициативите на вицепремиера Валери Симеонов, под чието ръководство бяха затворени няколко заведения в Слънчев бряг заради високо ниво на шума в нощните часове, а озвучителната техника беше иззета. Вчера работещи в курорта протестираха заради опасения, че могат да загубят работните си места.

Водещи

Най-четени