Очакваме 10-милионния чуждестранен турист до края на годината 06.09 | 11:51

Българските курорти се пълнят заради отлива от много близки дестинации и изгодните цени, смята Румен Драганов

От iNews.bg

България очаква да отчете поне 10 млн. чуждестранни туристи до края на тази година. Това прогнозира пред БНР Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Според него това е напълно възможно да се случи, тъй като са налице множество фактори. От една страна само през август страната ни е била посетена от рекордните 2 млн. туристи. От друга пък бизнесът и страната печелят от геополитическите фактори и отлива на хора от много традиционно силни туристически дестинации.

Силно намалял и дори прекъснат е туристическият поток в Египет и Тунис. В същото време заради серията от атентати и опита за преврат, съседна Турция е загубила 15 млн. туристи. Сред тях има и не малко българи, които са отказали резервациите си след метежа преди близо 2 месеца. В същото време отново заради терористичните нападения в Белгия и Франция отчитат 10% по-малко посещения на чуждестранни туристи. Което се изразява в 10 млн. души, изчислява Драганов.

Около 300 хил. българи по-малко ще отидат на почивка в Турция през 2016 г., прогнозира още той. Според Драганов годишно в югоизточната ни съседка ходят около 1 млн. нашенци. Около 30% са отказаните резервации, което означава, че над 300 хил. българи няма да посетят Турция, а ще изберат като алтернатива България или друга държава.

Според думите на Драганов в навиците на българския турист вече се наблюдава тенденция да прави по-кратки почивки, но по-често. Обикновено става въпрос за 3-дневна ваканция, прекарана някъде у нас или в чужбина. Средната сума, която нашенецът отделя за такава почивка, възлиза на около 245 лв., когато става въпрос за някой роден курорт. За кратка почивка в чужбина българинът обикновено отделя по около 500 лв., обяснява още Драганов.

Водещи

Най-четени