Поставиха кабина за охраната на Бузлуджа 01.05 | 14:03

От iNews.bg

На Бузлуджа поставиха кабина за охраната на монумента. Областният управител Гергана Микова и зам.-областният управител Димитър Драчев присъстваха на монтирането й встрани от паметника на 30 април. Кабината е оборудвана с всичко необходимо за работата на дежурните полицаи, до нея е прекарано електричество, съобщиха от Областната администрация в Стара Загора.

Охраната ще е 24-часова. Снощи първи дежурство застъпи младши полицейски инспектор Стефан Димитров. Още след началото на смяната му на паметника пристигнаха с няколко коли младежи, които напористо настояваха да влязат вътре, но им бе обяснено, че това е забранено. Разочарованите любители на екстремните преживявания бяха принудени да се върнат обратно.

"В началото на моя мандат казах, че един от приоритетите в работата ми ще бъде съхраняването и социализирането на паметника Бузлуджа. Най-важното на първо време обаче беше да спрем нерегламентираното проникване в сградата, защото знаем колко опасности крие то. Не е тайна за никого, че цели групи млади хора – българи и чужденци, се опитват да влизат вътре, много от тях дори си плащат за това удоволствие. Благодарение на съвместните усилия на Областна администрация и различни институции, с които работихме заедно, охраната вече е факт", заяви областният управител Гергана Микова.

Тя допълни, че следващата стъпка ще бъде обследването на сградата.

"Надявам се това също да се случи скоро. След като имаме яснота дали и до колко е компрометирана конструкцията, може да се помисли за разчистването и обезопасяването на определена участък вътре в паметника и осигуряване на достъп на туристи до него", каза още областният управител. 

Водещи

Най-четени