Преди почивката: Как да подготвим автомобила си за дълъг път? 07.07 | 11:40

Отговорите дава автомобилният експерт Филип Лазаров

От iNews

Все повече туристи тръгват на почивка с такси. Цените, разбира се, са предварително договорени. Но за какво да внимават шофьорите това лято, независимо чия е колата? Отговорите дава автомобилният експерт Филип Лазаров.

Подготовката изисква първо да проверим течностите на автомобила - масло, охладителна и спирачна течности. Важно условие е той да е студен, тоест да не е работил двигателя скоро. "След като всички тези неща сме ги видели, сме готови да тръгнем. Капака никога не се натиска, а го подхвърляме, за да не се изкриви", обяснява експертът в ефира на NOVA.

Следващото важно е поставянето на предпазния колан. "Между три и седем секунди отнема. Всички системи за сигурност работят само като имаме колан, иначе няма никаква файда от сигурността", подчерта Лазаров.

"Не прекаляваме с климатика, докато тръгваме. Едно от лошите неща е, когато децата са мънички да ги свалим в автомобила. Навън е жега, а климатика е на 20 градуса. Има температурен шок, не е добре това", каза той. 

"Много е важно да имаме ясна преценка. Важно е да сме се наспали. Имаме едно такова в България - бързо, да тръгнем рано сутринта, да хванем плажа. Не бързайте, вземете си необходимите неща, отивате в крайна сметка на почивка", напомни експертът. 

По думите му във всяка държава има различни разпоредби и трябва да се уведомим. "Просто питаме Google какво трябва да се прави в дадената страна. В някои страни има глоби, че караме по джапанки".

Водещи