Проверяват има ли разорани дюни на Оазис 05.12 | 19:23

Ангелкова уверява, че ще разкрие истината и виновните

От iNews.bg

Министерството на туризма инициира съвместна проверка на заинтересованите институции във връзка със сигнала за заравняване на дюни на плажа при къмпинг Оазис. В нея ще се включат представители на РИОСВ – Бургас, областна администрация – Бургас и община Царево, съобщават от пресцентъра на министерството.

В събота граждани сигнализираха за бТВ, че багери разорават дюните край къмпинг Оазис край Лозенец, сигнализираха зрители на bTV в събота. Институциите обещаха да проверят на място дали има нарушение, но в първия работен ден.

Активизирането на багерите в почивни дни обаче вече е практика по морето. Когато собствениците на имот в района Атанаска Дичева и съпругът ѝ виждат багер на плажа, те сигнализират институциите в опит да го спрат.

"От полицията ми казаха, че при положение, че няма нито грабеж, убийство и т.н., няма как да изпратят патрулка", казва Дичева.

1817082

Съгласно разпоредбите на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (чл.8), министърът на туризма е оправомощен да извършва подготвителните действия за предоставяне на концесии за морски плажове при условията и по реда на закона; да внася в Министерския съвет предложения за предоставяне на концесии за морските плажове; да организира процедурите за определяне на концесионер; да сключва концесионните договори; да провежда процедури за отдаване под наем на морски плажове и сключва наемните договори; да организира контрола по изпълнение на задълженията по сключените концесионни договори и договорите за наем; да представлява държавата по дела, образувани във връзка с възникнали спорове по сключени концесионни договори, съответно договори за наем на морските плажове. Предвид нуждата от бързи и координирани действия се инициира съвместната проверка, отбелязват от ведомството на Николина Ангелкова.

Съгласно решение на МС за плажът при къмпинг Оазис е организиран конкурс за концесия. Към момента се продава документация и се събират оферти за участие.

Министър Ангелкова разпореди и специалният телефон: +359 2 90 46 833 и e-mail:control@tourism.government.bg за сигнали за нередности на морските плажове, които действаха през активния летен сезон, да работят целогодишно.

1817084

"Наша основна цел е да опазим морските плажове и да ги развиваме устойчиво, за да предложим най-добри условия на туристите", каза министър Ангелкова. По думите ѝ през годините винаги има подобни сигнали през зимния сезон, когато недоброжелатели експлоатират морските плажове за собствени нужди – добив на пясък, отнемане или разширяване на активната площ и др.

"Ще дадем възможност всеки гражданин да ни сигнализира и дори обажданията да не са в нашите правомощия, ще сезираме компетентните органи, за да предотвратим всеки опит на злоупотреби", допълни Ангелкова.

Водещи

Най-четени