Работилница за сувенири в "Двореца" в Балчик 18.01 | 13:54

За новия туристически сезон в "Двореца" ще бъде открита и читалня

От Кремена Бедерева

В архитектурно-парковия комплекс "Двореца" в Балчик ще бъде отворена работилница за сувенири, в която туристите сами ще пробват да сътворят свой спомен от гостуването си в България, съобщи директорът на държавния културен институт Ивелина Радилова.

В ателието на народните художествени занаяти ще бъдат представени грънчарството, везбарството, изработката на накити и други. За чужденците ще бъде любопитно сами да направят релефен отпечатък върху глина на сградата на "Двореца", поясни Радилова.

По думите й туристите ще бъдат подтикнати да захванат мотив от българска шевица, да си купят модел и конци и да довършат украсата вкъщи. В ателието летовниците ще се научат и как се нанизва гердан от мъниста.

Етноработилницата ще се настани в "Шивалнята", където някога е майсторила тоалети модистката на румънската кралица Мария, информира БТА.

За новия туристически сезон в "Двореца" ще бъде открита и читалня, която ще привлича туристите с обзорни и периодични издания на няколко езика, допълни Радилова.

Ще бъде сложено началото и на библиотечен фонд, в който най-напред ще бъдат подредени произведения на класици, творили в Добруджа - Йордан Йовков, Ивайло Петров, Дора Габе.

Водещи

Най-четени