Разгледай древните пирамиди, но с електронен билет 19.09 | 20:57

Комитетът по туризъм въведе нова система за влизане в платото Гиза

От Елена Коцева

Всеки, който желае да разгледа египетските пирамиди, може да направи това, но с електронен билет.

От днес в платото Гиза в Кайро действа нова система за разглеждане на древните забележителности.
Нововъведението трябва да облекчи достъпа на туристите до пирамидите и максимално да опрости процедурата по закупуване на входни билети.

Такова беше намерението на Висшия съвет по делата на древността, обявено от Мохамед Абдел Хатах преди седмици с представянето на системата, пише ИТАР-ТАСС.

Освен това комитетът, който стопанисва пирамидите, привличащи основния туристически поток в Кайро, се надява с електронната продажба на билети да увеличи приходите, тъй като по този начин ще се ограничат и злоупотребите.

Отделно на това електронните билети могат да останат и като спомен за посетителите.

При заплащане на входната такса на туристите се дават пластмасови карти, на които има изображение на пирамидите. Туристите получават и различни по цвят карти – сините са за чуждите туристи, а червените – за египтяни и за жители на арабските страни.

Освен електронна система, е въведен и нов начин за пропускане на туристически поток. При единия вход, който е в близост до Сфинкса, има изградена специална площадка, на която могат да се настанят ученически групи, студенти и организирани групи. За неорганизираните туристи има отделен вход.

След като бъде осъществен мониторинг, системата ще бъде въведена вероятно и на други археологически обекти в Египет.

2011 година се очертава за Египет като една от най-слабите в туристическо отношение. Все още не е преодоляно отдръпването на чужденци от Кайро, след като арабската държава беше разтърсена от опозиционни протести. На няколко пъти властите призоваваха туристите да се завърнат към пирамидите и древната история на света с уверенията, че обстановката е спокойна. 

Водещи

Най-четени