Редят ски пистите по сложност и характер. Ски патрул ни дебне къде караме 21.01 | 13:00

Те ще бъдат квалифицирани и има зелени, сини, червени и черни писти, реши правителството

От Кремена Бедерева

Ако сте любители на зимните спортове и нямате търпение да падне сняг, за да "яхнете" ските, то тази новина определено ще ви заинтересува.

Ски пистите у нас вече ще бъдат квалифицирани съобразно степента на тяхната сложност, характер и профил на терена. Така ще има зелени, сини, червени и черни писти.

Зелената писта е лека, за начинаещи; синята е лесна писта, червената - средно трудна, а черната - трудна.

Това гласи приетата от правителство Наредба за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в Република България и за определяне правилата за безопасност върху територията на ски пистите и ски зоните и за организацията на работата на ски патрулите, съобщават от правителствената информационна служба.

Целта е да се създадат нормативни изисквания, при спазването на които следва да функционират ски пистите на територията на страната, да се въведат правила за обезопасяване и информационна обезпеченост на ски пистите, да бъдат посочени правилата за безопасност, които следва да се спазват на тяхната територия и в ски зоните.

Определени са и органите за контрол, включително чрез създаването на специализиран орган, наречен от Закона за туризма "ски патрул".

Наредбата определя и правата и задълженията на заинтересованите субекти от предлагането и потребяването на туристически услуги върху територията на ски пистите и ски зоните.

Чрез приемането на наредбата ще се подобри и информираността на потребителите на туристически услуги, което е от ключово значение за всеки свободен пазар и ще се повиши тяхната сигурност при потребяването на съответните туристически услуги. Наредбата ще влезе в сила от 1 октомври 2015 г.

Водещи

Най-четени