Скиори, внимавайте - има опасност от лавини 26.01 | 10:38

Снежната покривка е около 20-25 см, но условията са опасни

От Кремена Бедерева

Лоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за Агенция "Фокус” от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК).

Температурите са отрицателни – от минус 7 - минус 8 до минус 1, Черни връх – минус 19, Мусала – минус 12, Боровец – минус 8. В Стара планина условията са неподходящи, защото вали сняг, времето е мъгливо, има от слаб до умерен вятър, заради който има навявания. Не е подходящо за туризъм.

Снежната покривка е нова – от 25 до 30 см. В курортите също вали сняг на доста места, има нова снежна покривка – 20-25 см. Съществува повишена лавинна опасност по северните и североизточните склонове.

Снежната покривка е добра новина за скиорите и сноубордистите, но се предупреждава, че условията са опасни, защото досегашната снежна покривка се е заледила и повърхността е била твърда, затова току-що падналата снежна покривка е нестабилна. От ПСС алармират да се кара само по пистите и да не се ходи извън пистите, докато времето не се стабилизира.

Предупреждава се туристите да са с много повишено внимание. Препоръчва се на туристите да се следи времето, разходките да се правят в ниските части на планините, да бъдат много добре екипирани и, ако излязат в по-високата част, да се движат само по зимната маркировка.

Работещите съоръжения са публикувани на сайта на ПСС по информация на концесионерите на лифтовите съоръжения и курортите.

Няма регистрирани инциденти с туристи през изминалото денонощие. Информация за обстановката в планините може да намерите на http://pss.bg. Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 1470.

Водещи

Най-четени