Сулганът по Черноморието изведнъж изчезна, но морските стражи съветват да сме нащрек 28.07 | 16:12

Само през уикенда на Бургаския плаж е имало 150 000 души, казаха морските стражи. Те съветват летовниците да не посещават неохраняеми ивици и да разпъват хавлиите си близо до вишките им

От iNews.bg

Тази година морето е много динамично и опасно. От 1 юни досега почти всеки ден има мъртво вълнение и сулган. Морето се променя с дни и часове. Опасните явления се появиха много по-рано, обикновено това става след Илинден - 2 август. За това предупреди пред БНТ Петър Русев спасител на Северния плаж Бургас.

Само за ден имаше два трагични инцидента в морето, завършили фатално за две деца на 9 и 15 години. Спасителят предупреди, че в морето има големи вълни, дупки, ями и течения, което е опасно за децата и тези, които не могат да плуват. Спасителят препоръча, ако сме в морето и попаднем на подводна яма, да не изпадаме в паника.

Първото нещо, което човек трябва да направи, е да легне по гръб и да вика, и маха за помощ. Не трябва да се борим с течението, защото то е с голяма скорост и единственото спасение е да се плува по диагонал и накосо, за да се излезе от течението. То обикновено е около 20 м широко с плитчини в краищата.

Препоръките на спасителя е винаги да се къпем в група и да избягваме къпане на неохраняеми плажове. След черната неделя, в която мъртво вълнение взе живота на две деца- на 14 и 8 години, морето е утихнало.

От понеделник следобед флагът е зелен и мъртвакът е изчезнал, казаха спасители, цитирани днес по обед от "Труд". Те обаче продължават да са нащрек, защото тази година опасното вълнение, което вдига вълната и копае подводни ями, е необичайно- появява се почти всеки ден, понякога дори само за часове. 

Само през уикенда на Бургаския плаж е имало 150 000 души, казаха морските стражи. Те съветват летовниците да не посещават неохраняеми ивици и да разпъват хавлиите си близо до вишките им.

Водещи

Най-четени