Сърбия детронира Гърция като любима дестинация за празниците 22.12 | 16:30

Българите вече предпочитат Белград и Ниш вместо Солун и Халкидики

От Десислава Маданска

Сърбия, Гърция и Турция са основните дестинации, които българите са избрали за посрещане на новогодишните празници. В южната ни съседка са предпочитани Халкидики, Солун, Корфу и Тасос, а за Турция най-търсен си остава Истанбул. Зад западната ни граница българите избират Белград и Ниш.

Интерес има още към Дубровник и Черна Гора, Австрия и Италия, като българинът се спира на Рим и Сицилия. Справка на портала за най-изгодни туристически оферти nasamnatam.com показва, че през тази година спрямо миналата има много по-голямо търсене за Сърбия отколкото за Гърция.

3 и 4-дневните пакети с автобус до Гърция струват между 480 и 700 лв., а до Истанбул са около 450 лв. В Белград цените са между 240 и 300 лв.

5-дневният пакет със самолет до Италия струва от 500 евро нагоре, а 6-дневният пакет с автобус е около 600-700 лв.

За Дубровник и Черна гора 4-дневният пакет със самолет струва 280 евро, а 5-дневен с автобус – 490 лв.

6-дневната екскурзия до Дубай излиза 780 евро, а до Тайланд и Малайзия струва около 1600 евро. 11-дневният пакет за Куба е около 1500 евро.

Посрещане на Нова година в Доминикана струва от 1705 евро нагоре, като става дума за 11-дневен пакет със самолет.

Не липсват и желаещи, които избират да посрещнат Коледа в Лапландия. 5-дневният пакет със самолет излиза от 1399 евро нагоре.

Не забравяйте, че на много места празничната вечеря се доплаща отделно. Тя  струва между 80 и 150 евро в зависимост от дестинацията.

Все пак има и българи, които са избрали да посрещнат празниците на топло и се насочват към екзотични дестинации като Куба, Доминиканската република, Тайланд, Дубай. Броят им все още е малък, но съставят около 6% от нашенците, избрали дестинации извън страната.

Повечето българи обаче ще предпочетат да си останат у нас за празниците.

Тези, които са предпочели да посрещнат Коледа и Нова година в България са заложили на традиционните зимни дестинации и заради възможностите за каране на ски. Данните на портала показват, че към Банско ще се насочат около 12% от хората, към Боровец – 8%, а за Пампорово ще отпътуват 4%.

Голяма част се насочват към все по-често избираните спа дестинации. Най-посещавани са Велинград и Хисаря, където ще почиват съответно 11% и 7% от българите. От морските дестинации предпочитани са Варна и Златни пясъци.

Основно търсенето е на оферти в по-големи градове като София, Варна, Пловдив и Русе. Търсенето явно е на местно ниво, а една от причините е, че излиза много по-евтино, ако се закупи само куверт вместо цял пакет.

Данните на Института за анализи и оценки в туризма показват, че се очаква тази година празнуващите извън дома да похарчат около 88 млн. лв. За сравнение миналата година сумата бе над 110 млн. лв.

Може да разгледате още оферти за празниците в nasamnatam.com.

Водещи

Най-четени