Топ 5 исторически забележителности в Бодрум 07.06 | 09:59

Докоснете се до едно от древните 7 чудеса на света

От Елена Кирилова

Бодрум не е само море, плажове и ол инклузив. Всъщност, дори и да не се отдалечавате от турския град, тук има толкова история, че все едно сте се отправили на пътуване във времето, съобщава Peika.bg

Може би не сте се замисляли, но вие се намирате на мястото на едно от древните 7 чудеса на света - гробницата на цар Мавзол в древния Халикарнас (от името на царя произхожда и думата "мавзолей").

Ето 5 от най-интересните исторически забелeжителности на Бодрум - за да видите и другата страна на курорта. 

Замъкът на Бодрум

Построен е през 1402 г. от рицарите хоспиталиери и е бил посветен на Свети Петър. Днес тук се помещава Музеят на подводната археология, в който ще видите древни находки, извадени от морското дъно. В замъка се съхранява и древна колекция от стъклени предмети, която е една от четирите най-големи в света. Има и голяма колекция от древни амфори. Намира се в края на пристанището.

Античният театър

Разположен е на хълм край Бодрум, откъдето се разкрива красива гледка към целия град. Построен е около 330 г. пр. Хр. и е една от най-запазените постройки на древния Халикарнас. Театърът има 13 000 места. Днес тук се организират много концерти под открито небе.

Гробницата на цар Мавзол

Това е едно от Седемте чудеса на античния свят. Построена е през 353 г. пр. Хр. от съпругата на цар Мавзол – Артемизия. Гробницата е била висока 45 м и е била заобиколена от 36 колони в йонийски стил. Но днес от храма са останали само руини. Разположена е на един от хълмовете над града.

Портата на Миндос

Построена е през IV век пр. Хр. от същия цар Мавзол. Тя е била важна част от защитните стени на града и един от двата му официални входа. Днес тя е единствената запазена и то не изцяло. Дължината на цялата защитна стена е била 7 м. През тази порта през 333 г.пр.Хр. Александър Велики нахлува в града.

Храмът на Артемида

Той е бил най-големият храм в древността и едно от Седемте чудеса на тогавашния свят. Сградата му е била една от първите, направена изцяло от мрамор. Около храма е имало 127 колони в йонийски стил, всяка от които е била висока по 20 м. Днес от храма е запазена само една колона. Намира се в Ефес, градче на 20 км от Бодрум.

Още красиви градове и техните традиции можете да прочетете тук

Водещи

Най-четени