Трудно било българите да отидат на море, ако вече са използвали своя платен отпуск 03.05 | 14:37

Ангелкова призова българите да изберат родните курорти и до подпомогнат българския туризъм

От iNews.bg

Николина Ангелкова призова българите да изберат родните курорти и до подпомогнат българския туризъм. Но дали това е възможно? Допълнителна пречка за голяма част от хората може да се окажат и отпуските.

"Част от притесненията ми са свързани с платените отпуски, защото те ще свършат. Другите са свързани с туризма, защото ние очакваме българите да го спасят. За курортите това би било невъзможно, тъй като там съотношението чужденци – българи е 90% към 10%. Ще е много трудно за сънародниците ни да отидат на море през юли и август, ако те вече са използвали своя платен отпуск", заяви анализаторът от Института за пазарна икономика Петър Ганев пред Нова тв.

"Пикът на безработните беше на 6 април, когато имаше 9 000 регистрирани. Ако погледнем данните за официално безработните от началото на извънредното положение – те са над 100 000. Имаме и 10 000, които са намерили работа в този перио", добави той.

Ганев обясни, че пикът съвпада с деня, в който бе обявена и мярката "60/40". Това играе роля и над 100 хиляди души вече са се възползвали от тази опция.

Според него трябва да се внимава за евентуалното покачване на безработицата, но това зависи най-много от възобновяването на стопанския процес в страната.

Водещи

Най-четени