Ударни проверки на КЗП по морето 15.06 | 18:15

Вече текат инспекциите на детските площадки и съоръжения

От Кристиан Костурков

Сериозни проверки по морето започва Комисията за защита на потребителите (КЗП). Всички туристически обекти по Черноморието ще бъдат гледани под лупа от комисарите. Общо 111 проверки са били извършени от началото на летния сезон, като за нарушения са били съставени 10 акта. Това заяви председателят на ведомството Димитър Маргаритов, предаде econ.bg.

По думите му най-често инспектираните обекти не спазват изискванията за дадената им категория, има несъответствия на надписите за вида, както и за наименованието на заведението или липса на цени в лева. Маргаритов коментира как точно се извършват проверките на КЗП: "Установяваме налична ли е категоризация на съответния обект или заведение, както и това дали категоризираният обект предоставя услугите в обема и обхвата, който предвижда законът за издадената категория". Маргаритов допълва, че в случаи, когато напълно липсва категоризация на обектите, санкцията е принудително затваряне на заведението.

Ръководителят на ведомството обяснява, че често има нарушения по отношение на туристическите услуги и осигуряването на достъп на хора с увреждания. Той допълва, че усилията на КЗП ще бъдат насочени към това да се гарантират по-качествени услуги за тези лица. Маргаритов казва още, че започналата инициатива за проверки на детските съоръжения е с обхват територията на цялата страна.

"Това също е един съществен елемент от нашата кампания, който вече е насочен към безопасността на предлаганите стоки и услуги на потребителите. Такива проверки се извършват и към момента в увеселителни обекти на територията на страната, а по Черноморието акцентът е и върху услугите, предоставяни в аквапарковете”, разяснява той.

Водещи