Уикенд идея: Църквите в България, където да си кажете "Христос воскресе" 18.04 | 10:12

Вижте 10 най-интересни черкви на територията на страната ни

От iNews.bg

Великден е след броени дни. Празничното настроение вече ни е завладяло. Очакваме с нетърпение шарените яйца и козунаците. Ето защо повечето хора предпочитат да са си вкъщи за празника.

Една от традициите на празника е в нощта срещу Великден да идем на църква и в полунощ, след литургията да си кажем "Христос воскресе". В този ред на мисли, предлагаме ви да видите 10-те църкви в България, които освен че са интересни, може да се окажат и най-подходящото място за посрещане на Великден.

Узунджовската църква

Това е най-голямата селска църква в България. Издигнали я преди много години върху основите на тракийско светилище, но след това я разрушили и я превърнали в джамия. Станала част от огромен, по думите на османския пътешественик Евлия Челеби "приличен на крепост" кервансарай, чийто централен вход е все още запазен. В началото на миналия век храмът върнал първоначалното си предназначение. Това е единствената църква в България (а и в света), на чийто иконостас има надписи на глаголица).

Намира се в село Узунджово, на 8 км от Хасково.

Църквата в село Долен

Село Долен (на 30 км от Гоце Делчев) със сигурност е излязло от някоя книжка с картинки – със старинните си къщи и кривите си улички, по много от които едва минава кола. Тук непременно вижте старата църква - когото и да попитате в селото, ще ви упъти. Този близо 180-годишен храм има прекрасни стенописи и цветен дървен таван, каквито не можете да видите на много места. Обърнете внимание на изображенията на дявола и неговите помощници вдясно от входа.

Вижте и останалите църкви в Peika.bg.

Водещи

Най-четени