Украинци и македонци ще ни обслужват по морето 11.03 | 14:46

Хотелиери и ресторантьори искат още облекчения за наемане на чужденци

От iNews.bg

За поредна година хотелиерите по Черноморието са изправени пред трудната задача да намерят кадри с опит в туризма, които да гарантират качествено обслужване на почиващите. Глад за опитни служители има за всички позиции в хотели и ресторанти. Затова отново ще внасят кадри от Украйна, но тази година и от Македония, предаде Нова телевизия.

Хотелиери разказват, че повечето кандидати се интересували единствено от размера на заплатата. Миналото лято в повечето обекти по Южното Черноморие възнагражденията скочиха с около 20%.

В същото време в доста хотели са намерили начин да задържат дългогодишните си служители, като през зимата им плащат заплати или ги наемат като общи работници. Добрите готвачи са най-търсени, заплатите им стигат и до 2000 лева, камериерки могат да получат около 600 лева, администратори, спасители на басейни - до 800. Въпреки това, кандидати от България няма.

Сроковете за пребиваване на чуждите работници обаче затруднява хотелиерите. Те смятат още, че трябва да се облекчи режимът за работа на непълнолетни, както е в други европейски държави.

Свободните позиции голяма част от заетите в бранша ще опитат да запълнят след проведените трудови борси в началото на април. Така обаче се очаква да се подбере неквалифициран персонал.

Водещи

Най-четени