Чакаме 150 000 израелски туристи това лято 26.05 | 18:02

Това смята посланикът на близкоизточната страна у нас Шаул Камиса-Раз

От Кремена Бедерева

Смятам, че повече от 150 000 туристи от Израел ще посетят  България, каза във Варна посланикът на близкоизточната  страна у нас Шаул Камиса-Раз.

Дипломатът допълни, че с точен процент за ръста на туристите от Израел не може да се ангажира. Това, което се случи миналата година в Бургас няма да попречи на туристическия поток, категоричен бе посланикът.

Той допълни, че още не е започнал активният летен сезон, но е забелязал много израелски туристи и във Варна, и в Бургас. 

Дипломатът изказа благодарности на българската държава и на полицията за усилията, които полагат за сигурността на туристите от Израел. Шаул Камиса-Раз е в крайморския град за откриването на паметник на благодарността от варненските евреи към българските им  спасители.

Инициативата е на "Шалом" и е част от проявите,  посветени на 70-годишнината от паметните събития през 1943 г.  Паметникът, чийто автор е скулпторът Людмил Блажев, представлява шофар. 

Дипломатът обясни, че шофарът е символ и е свързан с  еврейската история. Той разказа, че с този еврейски духов  инструмент, изработен от рог на овен, се свири на еврейската  нова година.

"Шофарът има силен звук и с него се обръщаме към  Бога", посочи посланикът. Той разказа, че когато започва новата  година се свири с шофар и евреите така се надяват, че вратите на небете ще се отворят и Господ ще ги чуе.

Според него паметникът във Варна е символ на отварянето на  небето за Варна и варненци за успехите на града. Дипломатът бе  категоричен, че българският народ преди 70 години е направил  нещо, достойно за уважение и пример.

Водещи

Най-четени