Южното Черноморие с идея как да спаси сезона с 3500 теста за коронавирус 02.06 | 21:00

До 14 юни трябва да приключи скрийнинговото проучване в морските ни общини. След това ще се изследва и вътрешността на Бургаска област. Тестването е под егидата и ръководството на Медицинския факултет в Бургас. Резултатите от него ще бъдат използвани като сертификат за реклама на региона

От iNews.bg

3500 души в Бургаска област ще бъдат тествани за коронавирус при голямо теренно проучване, а резултатите от него ще бъдат използвани като сертификат, с който Южното Черноморие ще се рекламира като дестинация без COVID-19, за да привлече повече туристи. Инициативата е на Община Бургас и кмета Димитър Николов, заедно с Медицинския факултет към Университет "Проф. д-р Асен Златаров", РЗИ-Бургас. Днес представители на 13-те общини са били на среща при областния управител и са обсъдили провеждането на летния сезон в условия на пандемия. До губернатора Вълчо Чолаков са били директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров и деканът на Медицинския факултет във Университет "Проф. д-р Асен Златаров” доц. Цветан Велинов.

Факт е, че в последните 20 дни (от 13 май) в Бургаска област няма нито един регистриран случай на коронавирус, пишат колегите от Флагман.бг.

Минути след срещата в Областна управа техен репортер е разговарял с директора на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров. Той съобщи, че днес е взето решение първите 2000 теста да бъдат направени в шестте морски общини на територията на Бургаска област. 

"До 14 юни трябва да приключи скрийнинговото проучване в морските ни общини. След това ще се изследва и вътрешността на Бургаска област. Тестването е под егидата и ръководството на Медицинския факултет в Бургас. Резултатите от него ще бъдат използвани като сертификат за реклама на региона. Когато зад едно твърдение за това, че тук е безопасно, стои реално проучване, тогава рекламата има съвършено различна стойност и има реално покритие”, категоричен е д-р Паздеров.

"Целта на мащабното изследване е да се разбере какъв е процентът на хората от популацията на Бургаска област, които вече са се срещнали с вируса. Колко от тях имат изградени антитела. Ще бъдат излседвани хора на случаен принцип, но в таргет групите влизат представители на всички възрастови групи. Повече от половината от тях ще бъдат работещи – както като обслужващ персонал, хотелиери и ресторантьори, така и представители на администрацията и лекари – тези, които ще имат най-сериозен досег с идващите туристи”, разясни директорът на РЗИ-Бургас.

В Бургас в момента има само четири активни пациенти, заразени със SARS-CoV-2 вируса. Те са под домашно лечение в добро състояние, но са регистрирани преди 20 и повече дни, нямаме пациент, който да е на болнично лечение. От 53 регистрирани случая общо за Областта, 48 са излекувани, 1 е починал.

Водещи

Най-четени