"Няма пресни миди": Защо черноморската мида изчезва? 22.08 | 12:00
На Рибната борса миди няма, а такива се предлагат край нея, като на надписите се вижда, че са от Поморие и Созопол.
!["Няма пресни миди": Защо черноморската мида изчезва?](http://inews.bg/pictures/956179-1_1004.jpg)
"Няма пресни миди" - тези думи все по-често се чуват по родното ни Черноморие. Предлагат се предимно ядки (без черупка) или вносни.
На Рибната борса миди няма, а такива се предлагат край нея, като на надписите се вижда, че са от Поморие и Созопол. Цената е между 6-7 лева за килограм. В другия голям град на родното Черноморие - Бургас - на борсата там цената им е 4 лева за същото количество.
Според специалисти причината за изчезването на родните миди е в жегата. Температура на морската вода от 27°C до 29°C, по данни на Националния институт по метеорология и хидрология, филиал Варна. При високи температури мидите страдат от топлинен стрес, обясняват експерти. Освен това някъде се появява и морски червей, който се прилепва към тях при високи температури и постепенно ги убива. Заради почват да изчезват пресните български миди по заведенията.
Проучвания на променливостта на температурата на водата показват, че от 80-те години на миналия век до днес се наблюдава повишаване на средната годишна температура на повърхностния слой вода с около 2°C. Максималното повишаване на температурата на водата се наблюдава в топлия период от годината, особено през юни, юли и септември - през тези месеци тя е около 5°C.
Тази промяна в околната среда е настъпила в резултат на отбелязаните по-рано процеси на глобално затопляне, обезсоляване на повърхностния слой на Черно море, намаляване на вертикалното му смесване, намаляване на честотата и продължителността на крайбрежните повдигане и увеличаване на източния компонент в скоростта на приземния вятър в региона.
Всички тези процеси могат да доведат до намаляване на продуктивността на повърхностния слой на морето и съответно на репродуктивния потенциал на мидената популация, както и до намаляване на вероятността от появата на голям брой от нейните ларви при етапът на установяване в крайбрежната зона по време на повдигане, пояснява "Фокус".
В допълнение, значително повишаване на температурата на повърхностните води в Черно море през топлия сезон може да допринесе за храненето и репродуктивната активност на хищната рапана, която се храни главно с миди, както и за оцеляването на младите му екземпляри. По този начин повишаването на температурата на повърхностния слой на морето и процесите, водещи до това повишаване, могат пряко или косвено да допринесат за намаляване на потенциалното набиране на популацията на черноморска мида и намаляване на нейното възпроизводство.
Водещи
-
Проф. Халачев: Лявото управление трябва да се ангажира с реални политики
Има малък процент, много малък, богати хора. Един малко по-голям процент добре живеещи хора. И...
08.02 | 10:40
-
Съдът: Не сме сваляли от Интерпол Петьо Петров
Подобно твърдение изнесе в НС зам.-вътрешният министър Любомир Йосифов
08.02 | 10:20
-
Лена Бориславова: Нямам притеснение, не съм извършила престъпление
В петък прокуатурата й повдигна обвинение по зелото "Корал"
08.02 | 10:00
-
Мнима лекарка поставя ботокс в Бургас
08.02 | 09:45
Най-четени
-
Студ, облаци и вятър днес
Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 1° и 6°, в София - около 3°
08.02 | 09:00
-
Шест осуетени полета заради дрон на летище София
Ако малкият летателен апарат беше попаднал в двигателите на самолета или по системите за...
08.02 | 09:29
-
Мнима лекарка поставя ботокс в Бургас
08.02 | 09:45