"Няма пресни миди": Защо черноморската мида изчезва? 22.08 | 12:00
На Рибната борса миди няма, а такива се предлагат край нея, като на надписите се вижда, че са от Поморие и Созопол.

"Няма пресни миди" - тези думи все по-често се чуват по родното ни Черноморие. Предлагат се предимно ядки (без черупка) или вносни.
На Рибната борса миди няма, а такива се предлагат край нея, като на надписите се вижда, че са от Поморие и Созопол. Цената е между 6-7 лева за килограм. В другия голям град на родното Черноморие - Бургас - на борсата там цената им е 4 лева за същото количество.
Според специалисти причината за изчезването на родните миди е в жегата. Температура на морската вода от 27°C до 29°C, по данни на Националния институт по метеорология и хидрология, филиал Варна. При високи температури мидите страдат от топлинен стрес, обясняват експерти. Освен това някъде се появява и морски червей, който се прилепва към тях при високи температури и постепенно ги убива. Заради почват да изчезват пресните български миди по заведенията.
Проучвания на променливостта на температурата на водата показват, че от 80-те години на миналия век до днес се наблюдава повишаване на средната годишна температура на повърхностния слой вода с около 2°C. Максималното повишаване на температурата на водата се наблюдава в топлия период от годината, особено през юни, юли и септември - през тези месеци тя е около 5°C.
Тази промяна в околната среда е настъпила в резултат на отбелязаните по-рано процеси на глобално затопляне, обезсоляване на повърхностния слой на Черно море, намаляване на вертикалното му смесване, намаляване на честотата и продължителността на крайбрежните повдигане и увеличаване на източния компонент в скоростта на приземния вятър в региона.
Всички тези процеси могат да доведат до намаляване на продуктивността на повърхностния слой на морето и съответно на репродуктивния потенциал на мидената популация, както и до намаляване на вероятността от появата на голям брой от нейните ларви при етапът на установяване в крайбрежната зона по време на повдигане, пояснява "Фокус".
В допълнение, значително повишаване на температурата на повърхностните води в Черно море през топлия сезон може да допринесе за храненето и репродуктивната активност на хищната рапана, която се храни главно с миди, както и за оцеляването на младите му екземпляри. По този начин повишаването на температурата на повърхностния слой на морето и процесите, водещи до това повишаване, могат пряко или косвено да допринесат за намаляване на потенциалното набиране на популацията на черноморска мида и намаляване на нейното възпроизводство.
Водещи
-
Само Божидар Божанов се е отказал от имунитета си
С писмо от 4 март т. г. Божидар Божанов информира, че дава съгласие за възбуждане на...
05.03 | 10:59
-
26-годишен мъж „изгоря“ с 2000 лв. за ремонт на кола в Дупница
Младият мъж е подал сигнал за измамата на 4 март.
05.03 | 10:45
-
Родителите на Ивана живеят със своята мъка, че това дете най-вероятно никога няма да се върне и няма да разберат какво се е случило
Наскоро се навърши една година от изчезването на момичето. До ден днешен от него няма следа. ...
05.03 | 10:15
-
Нинова: Върви се към приключване на войната в Украйна
"Огромна грешка е, ако всички пари отиват за оръжия."
05.03 | 09:59
Най-четени
-
Държавният бюджет за тази година влиза на първо четене в пленарната зала на Народното събрание
Рискове пред финансовата рамка
05.03 | 09:27
-
На всеки 100 сделки, които се случват, само 27 са с ипотечен кредит
За миналата година ръстът в цените на имотите бе около 16 процента
05.03 | 09:45
-
Сиренето поскъпва 6,5 пъти, а бензинът - само 2 пъти за 20 години
Нехранителни стоки и услуги
05.03 | 09:15