"Няма пресни миди": Защо черноморската мида изчезва? 22.08 | 12:00
На Рибната борса миди няма, а такива се предлагат край нея, като на надписите се вижда, че са от Поморие и Созопол.
"Няма пресни миди" - тези думи все по-често се чуват по родното ни Черноморие. Предлагат се предимно ядки (без черупка) или вносни.
На Рибната борса миди няма, а такива се предлагат край нея, като на надписите се вижда, че са от Поморие и Созопол. Цената е между 6-7 лева за килограм. В другия голям град на родното Черноморие - Бургас - на борсата там цената им е 4 лева за същото количество.
Според специалисти причината за изчезването на родните миди е в жегата. Температура на морската вода от 27°C до 29°C, по данни на Националния институт по метеорология и хидрология, филиал Варна. При високи температури мидите страдат от топлинен стрес, обясняват експерти. Освен това някъде се появява и морски червей, който се прилепва към тях при високи температури и постепенно ги убива. Заради почват да изчезват пресните български миди по заведенията.
Проучвания на променливостта на температурата на водата показват, че от 80-те години на миналия век до днес се наблюдава повишаване на средната годишна температура на повърхностния слой вода с около 2°C. Максималното повишаване на температурата на водата се наблюдава в топлия период от годината, особено през юни, юли и септември - през тези месеци тя е около 5°C.
Тази промяна в околната среда е настъпила в резултат на отбелязаните по-рано процеси на глобално затопляне, обезсоляване на повърхностния слой на Черно море, намаляване на вертикалното му смесване, намаляване на честотата и продължителността на крайбрежните повдигане и увеличаване на източния компонент в скоростта на приземния вятър в региона.
Всички тези процеси могат да доведат до намаляване на продуктивността на повърхностния слой на морето и съответно на репродуктивния потенциал на мидената популация, както и до намаляване на вероятността от появата на голям брой от нейните ларви при етапът на установяване в крайбрежната зона по време на повдигане, пояснява "Фокус".
В допълнение, значително повишаване на температурата на повърхностните води в Черно море през топлия сезон може да допринесе за храненето и репродуктивната активност на хищната рапана, която се храни главно с миди, както и за оцеляването на младите му екземпляри. По този начин повишаването на температурата на повърхностния слой на морето и процесите, водещи до това повишаване, могат пряко или косвено да допринесат за намаляване на потенциалното набиране на популацията на черноморска мида и намаляване на нейното възпроизводство.
Водещи
-
Още не е ясно дали България ще получи второто плащане по ПВУ от 650 млн. евро
Това заяви по време на изслушване в Народното събрание служебният финансов министър Людмила...
17.09 | 21:00
-
"Файненшъл таймс": ЕС ще предостави до 40 млрд. евро нови заеми за Украйна до края на 2024-а
Това ще се сучи със или без участието на САЩ, след като планът на Г-7 за използване на...
17.09 | 20:45
-
ТВ иконата Петър Вучков чукна 86 с минимална пенсия
От БНТ плащали мизерни осигуровки на водещия
17.09 | 20:30
-
Как пълнолунието ще се отрази на всяка зодия?
На 18 септември има и частична лунно затъмнение
17.09 | 20:16
Най-четени
-
Почитаме св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София
Благочестивата София имала три дъщери, които носели имената на най-главните християнски...
17.09 | 08:30
-
Ето какво крие новата панелистка на Гала
Лора Капустина е позната от участието си в кулинарното предаване „Мастършеф“
17.09 | 19:30
-
Терзиев се извини на родители и учители за хаоса, който Столична община създаде с учебния процес
Целта ни беше учителите да направят специална програма за децата за Деня на София, да ги...
17.09 | 08:45
-
НС отложи с година новата скъпа такса смет
Това стана с две гласувния в едно заседание на парламента
17.09 | 17:15