„Цъфтежът на водата“ ще прати туристите вкъщи? 13.08 | 21:55

Тонове гиещи водорасли покриха плажовете ни

От Цанка Донкова

Август месец по принцип е времето, когато водораслите цъфтят. Това явление се нарича еутрофикация. Това е процес, протичащ в екосистемата, при който се повишава количеството на химическите вещества, участващи в минералното хранене на растенията, което на свой ред води до повишена биологична продуктивност. При този така наречен "цъфтеж на водата" обилно се развиват някои видове водорасли и бурно увеличават биомасата.

Това обаче важно за природата явление е на път да прогони туристите от родното Черноморите. Тонове водорасли покриха плажовете на някои от морските курорти.

Трета седмица температурата на морската вода не пада под 27 градуса. Днес по обяд морето буквално завря. Това помага на планктона да цъфти, но пък гони туристите от плажа, съобщава bTV.

"Ужасно е! Такъв срам! Не може ли да го съберете и да го изхвърлите настрани?!", възмутен е туристът Бил. "Много мирише. Днес вони май-много. И досега си миришеше зле, но днес е просто ужасно”, допълва Нанси.

"Никога не е било така зле, толкова много водорасли. Може би затова няма хора под чадърите – смърди”, обясни Иво, който работи на плажа

На иначе претенциозния Южен плаж в Слънчев бряг водораслите са толкова много, че са променили цвета на морето. Вместо да изхвърлят поне изгнилите от тях обаче, там предпочитат да чакат. "Ние сме да гледаме морето, не да чистим плажа... До 2-3 дена ще излезе голяма вълна и ще си вземе всичко, и плажът ще си е пак такъв нормален”, коментира спасителят Стилян Кръстев.

Пенка Георгиева плаща по 16 лв. за шезлонг и чадър на плажа, но въпреки това не може да влезе във водата. "След като повървиш около 200-300 метра, можеш да влезеш, но тук точно - не! Отвратително е!”, сподели тя.

Но това, което за едни е пречка, за други е предимство. "Чувствам ефекта. Имам артрит и като поседя малко тук, ми олеква. Защо да плащам пари за процедури, след като тук е безплатно?!", сподели руската туристка Наталия Иванова.

Лечебният ефект от тази тинеста маса е спорен, но от Здравната инспекция предупредиха, че гниенето на водораслите развъжда насекоми, които могат да предизвикат алергични реакции. Не е изключено и разпространение на вируси.

Почистването на гниещия планктон не е невъзможно, а там, където се прави, летовниците влизат в морето, без да си запушват носа.

Водещи

Най-четени