10-те уникални села, които да посетите по празниците 27.11 | 11:25

Магическите български села, които засенчват Париж и Малдивите

От Цанка Донкова

В почивните дни всеки иска да се отдаде на мързел и разтоварване. Но ако ви е писнало да си стоите вкъщи и искате да разнообразите обстановката, то тогава е най-добре да се отправите към някое райско кътче.

За ваша радост страната ни разполага с такива местенца, чиято красота далеч надминава тази на Малдивите, Париж и всички останали световни топ дестинации. Разбира се, най-хубавото е, че те са малко известни и можете да се отдадете на смело приключение в тях.

Предлагаме ви да се запознаете с 10 от най-магическите селца в България, където почивката ви ще е истинска приказка.

с. Лещен

1119847

Това място определено е прекрасно през всички сезони. Най-красивата гледка обаче може да получите, като се изкачите на склона с Глинената къща и погледнете отсреща към накацалите родопски къщи с каменни покриви. Дърветата между къщите допринасят за идилията.

с. Алдомировци


1119849

Тази дестинация е на само 28 км от София. В центъра на селото има фонтан и красива църква, а над него може да предприемете пътешествие в прекрасна борова гора.

с. Побит камък

1119853

Най-голямата атракция на това място, разбира се, е побитият камък. За да стигнете до него обаче, ще ви трябват упътвания от местните хора. Като ориентир само ще ви кажем, че той се намира малко извън селото, и сякаш нарочно е забит в средата на огромно равнинно пространство. Легендата разказва, че камъкът е част от древно светилище.

с. Ганчовец

1119848

Село Ганчовец е разположено по склоновете на Стара планина, на 20 км от Габрово и Велико Търново. В долната махала ще видите няколко къщи на по два ката, които се наричат Ханищата. Главният път от Стара Загора за Русе е минавал оттук допреди 50 години. Именно заради това в тези къщи е имало кръчми. Всяка година в това село се провежда фестивалът "Ракия-магия", по време на който се дегустират домашни ракии и се слуша рок.

с. Делчево

1119846

Село Делчево може да откриете над Гоце Делчев. Най-незабравимият ви момент тук ще е гледката през нощта на блещукащите светлинки на града в ниското.

с. Граница

1119850

Намира се много близо до Кюстендил и е отлична дестинация за пикник и разходка. В Граница шеговито казват, че това е единственото село, което има църква, манастир и винпром.

с. Бръшлян

1119845

Село Бръшлян е красноречив пример за странджанско гостоприемство. Любопитно е, че някои от къщите в селото са на по 300 години, има възстановено килийно училище и селскостопански музей. В околностите му пък е пълно с могили, некрополи, вековни дървета, до които водят добре маркирани пътеки.

с. Войнежа

1119852

Легенди от миналото ви очакват на около 30 км от Велико Търново, в полите на Стара планина. Там се намира с. Войнежа. Непременно потърсете поп Пеню, който е написал книга за историята на Войнежа. Всъщност можете да седнете на раздумка с някой от жителите на селото. Определено няма да останете разочаровани. Съвсем наблизо има гора и екопътека към Кладни дял.

с. Гела

1119844

Село Гела е най-известно с ежегодното събиране на гайдари от цялата страна. Това е мястото, където най-много хора накуп се събират, за да се надсвирват. Все пак добре е да знаете, че през пролетта мястото е далеч по-спокойно и цялото е потънало в цвят и зеленина. Легендата разказва, че в манастира, който е съществувал на мястото на днешната църква "Света Троица", е бил погребан Патриарх Евтимий. Разходете се в околностите на селото из красивите родопски склонове.

с. Яврово

1119851

То се намира на около 30 км от Пловдив и е известно с това, че е родното село на Николай Хайтов. Полюбувайте се на многобройните стари къщи. Ще ви направи впечатление и че селото е обсипано с чешми на всяка крачка. В околностите на Яврово има много места, подходящи за пикник, барбекю или разходка.

За още уникални кътчета от страната ни вижте в Peika.bg.

Водещи

Най-четени