47 българиски туристи са в чужбина, 152-ма чужденци – в Банско, Боровец и Пампорово 19.03 | 17:14

Нашенците са на организирани екскурзии в Куба, Мексико, Занзибар, Великденските острови и Аржентина

От iNews.bg

47 организирани туристи от България са извън нашата страна - в Куба, Мексико, Занзибар, Великденските острови, Аржентина. Единствената проблемна дестинация, от която е трудно да се върнат, е Буенос Айрес заради ограничените полети. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Министерски съвет, цитирана от БГНЕС.

Тя каза, че до Буенос Айрес летят Турските авиолинии, има осигурени места, но е редно туроператорът или съответно почиващите да си платят допълнителните разходи, за да могат да се приберат.

"И след това, както се обяви и е нормално в обстоятелства на форсмажор да се възстановяват средствата. Те ще им бъдат възстановени от съответната авиокомпания…", каза Ангелкова. И добави, че това е съобщено на туроператора "Воаяд Би Травъл", организирал почивката на 12 български граждани в Буенос Айрес, Аржентина.

Ангелкова каза, че има много организирани индивидуални почивки на българи в чужбина, но не може да каже точният им брой в момента, освен ако те лично не се свържат с дипломатическите мисии на България или министерството.

Тя съобщи, че се подпомага отпътуването на чуждестранни туристи от зимните ни курорти Банско, Боровец и Пампорово, като даде детайлна информация за тях.

Към днешна дата в Банско – курорта под карантина, има 111 чуждестранни туристи, каза тя и допълни: 

"Тази сутрин отпътуваха 46 британски граждани, утре се очаква още 29 британски граждани да отпътуват. Руските граждани – общо 66, от които 55 през туроператорски компании, останалите индивидуални, има вероятност да не бъдат качени в руски чартърен самолет утре през Пловдив, тъй като са от град, поставен под карантина, за да не бъде изложено на опасност здравето на останалите пътници".

Ангелкова каза, че след разговор с руския посланик той е поел ангажимент за отделен чартър, ако е възможно още утре, както е било предвидено по-рано, или в най-близко време. Тя добави, че се поддържа връзка и с хотелите в Банско, като идеята е руснаците да бъдат настанени в един хотел, докато бъде осигурен отделен чартър от Руската федерация.

В Боровец има 25 чуждестранни туристи – 21 английски, на които утре им предстои заминаване с чартър, след което в курорта ще останат 3-ма граждани на Сърбия и австриец, които също утре ще заминат за своята страна, каза Ангелкова.

"В Пампорово има 16 чуждестранни туристи – един от Румъния, 4-ма от Русия, които утре отпътуват, 5-има от Турция и двама от Хърватия, които също утре, хърватите мисля, че в събота, предстои да отпътуват", посочи министърът.

Водещи

Най-четени