Учените имитираха изкривяване на светлината 30.09 | 15:26

Изследователите постигнаха гравитационно линзиране в лабораторни условия

От Антония Михайлова

Лъчите светлина, преминаващи близо до масивни обекти в Космоса – например планети, звезди или галактики, се огъват под действието на гравитацията.

Затова изобразяването на източниците на светлина, намиращи се зад такива обекти, за наблюдателя може да изглежда изкривено. Този ефект се нарича гравитационно линзиране.

Сега китайски учени са успели да имитират ефекта на изкривяването на светлината близо до масивни обекти с помощта на метаматериал, което позволява по-добре да се изучи това явление, се казва в статия, публикувана в Nature Photonics.

По подобен начин изображение може да се изкривява, ако се променя индексът на пречупване на средата, през която минава светлината. Това е лесно да се види, като се пусне във вода обикновена химикалка – тя ще изглежда пречупена на границата на двете среди – водата и въздуха. Ако показателят на пречупване се променя плавно, това кара лъчите светлина да се огъват.

Хуай Лю от университета в Нанкин (Китай) и колегите му успели да имитират ефекта на гравитационно линзиране на фотонна микросхема. Те пропускали светлината през слой пластмаса, чийто индекс на пречупване се променя поради това, че се променя неговата плътност. Учените успели да променят плътността на материала, като добавили в пластмасата полистиролни микросфери. В резултат в тяхното устройство светлината се изкривява, както това се случва близо до масивни звезди.

Авторите смятат, че изобретението им може да се използва за изучаване на гравитационните ефекти, както и да увеличи ефективността на слънчевите батерии благодарение на възможността да се управляват светлинните потоци, допълва РИА Новости.

Водещи