Финансист: Най-вероятният сценарий е да започнем годината без определен държавен бюджет 07.10 | 18:00

Според Евгений Кънев е много вероятно догодина да има бюджетен дефицит над 3%

От iNews

"Аз съм скептик и е много вероятно догодина да имаме бюджетен дефицит над 3%. Напълно е възможно да започнем годината без държавен бюджет, това всъщност е най-вероятния сценарии", смята финансистът Евгений Кънев. Той коментира възможностите и условията за определяне на бюджета за 2025 година в студиото на "Пресечна точка”.

"Нямаме редовно правителство и стабилна парламентарна власт. От тази гледна точка се правят всякакви спекулации, които обслужват една или друга политическа сила, свързана с този кабинет. Не може постоянно да се вдигат разходите за различни прослойки на обществото или пера на държавните служители, които също представляват голяма тежест на бюджета в момента, без да има реформи. Примерно електронното правителство, за което говорим постоянно, още не е факт. Кения има електронно правителство, България няма", каза Кънев. Той подчерта, че съпоставката вече не е с европейски, а с африкански държави.

"Винаги лесно се намаляват данъците и трудно се вдигат. Тези, които ги намалиха, не искат да понесат отговорността. Понеже постоянно сме в изборни цикли, никой не иска да поеме отговорност, а да вдига разходите", поясни финансистът.

"Отново служебен кабинет трябва да внесе до 31 октомври проектобюджет за следващата година, а това е само 4 дни след изборите. Той ще бъде условен, защото ще отразява вижданията на сегашната служебна администрация, която не е представителна за НС", смята той.

Водещи

Най-четени