Искров предаде властта на наследника си 15.07 | 16:08

БНБ е овладяла кризата от последната година, смята новият й шеф

От Кристиан Костурков

Димитър Радев вече официално пое кормилото на Българската народна банка (БНБ) от предшественика си Иван Искров. Досегашният управител на централната ни банка, който изкара на поста 2 мандата - от 2003 до 2009 и от 2009 до 2015 г., изрази задоволство от навременния избор на негов наследник. По време на церемонията Искров поздрави Радев с встъпването му в длъжност. Бившият вече шеф на БНБ пожела на наследника си да отстоява с твърдост независимостта и достойнството на Централната банка, както през вчерашния ден при обявяване на екипа си, съобщиха от пресцентъра на БНБ.

От своя страна Радев благодари на Искров за постигнатото през последните 12 години, за участието на БНБ в подготовката на членството на страната ни в ЕС и при самото членство. Според Радев кризата от последната една година е овладяна и БНБ ще излезе от нея много по-силна.

В знак на приемственост Иван Искров символично връчи на Радев сребърния звънец, с който се откриват и закриват в последните 12 години заседанията на Управителния съвет (УС) на БНБ. Искров подчерта, че решенията в този период са приемани с консенсус и изрази убеденост, че тази традиция ще бъде запазена.

На церемонията присъстваха управители на БНБ от последните повече от 30 години – Васил Коларов, Тодор Вълчев, Любомир Филипов, Светослав Гаврийски, членове на УС на БНБ, ръководители на търговски дружества, в които БНБ има участие и ръководителите на дирекции на Централната банка.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени