Рекорден брой фалшиви евробанкноти в Германия 17.07 | 20:28

ЕС въвежда нови купюри, за да спре фалшификатите

От Ралица Илиева

Според доклада на "Бундесбанк" (Централната банка на Германия), около 50 500 фалшиви банкноти от единната европейска валута на стойност 2.2 млн. евро са били регистрирани през първата половина на 2015 г. Което като сума е с 31% повече спрямо втората половина на 2014 г. и 2.5 пъти в сравнение с първото шестмесечие на 2013 г. В същото време Европейската централна банка обяви, че в световен мащаб броя на фалшивите евробанкноти е достигнал 454 000. Те са били извадени от обръщение между януари и края на юни т.г.

В търсене на фалшификати, "Бундесбанк" изследва около 15 млн. банкноти всяка година. Това е вторият период с най-голямо количество такива регистриран след въвеждането на единната валута. Порочната практика показва ръст на фалшивото евро през последните години, предизвиквайки полицията и специалните служби в ЕС да увеличат усилията си за превенция.

Мерките

Един от ключовите начини за предотвратяване на фалшификации е въвеждането на нов тип банкноти. В момента тези от 5 и 10 евро са с напълно нов дизайн. На 25 ноември т.г. се очаква в обръщение да бъдат пуснати и новите купюри на стойност 20 евро. Основната причина за подмяната им е, че 41% от всички фалшифицирани банкноти са именно от този вид. Същевременно, броят на фалшифицирани евробанкноти е отбелязал спад. През първата половина на 2015 г. са намерени около 14 500 такива, а за същия период на 2014 г. броят им е бил значително по-висок – 26 000.

Как да проверим?

За да проверите автентичността на банкнотите, които получавате, следвайте няколко кратки стъпки. Първо, проверете обозначенията по края. В горния край на старите емисии евробанкноти обикновено са изписани сериите от инициали '' BCE ECB EZB EKT EKP ''. При новите, кодът дори е по-дълъг - ''BCE ECB EЦБ EZB EKP EKT EKB BĊE EBC '', а има и допълнителни ленти от лявата и дясната страна.

Водните знаци също са компонент, който не бива да забравяме и може да ги видим лесно, поставяйки банкнотата на светлина. Истинските банкноти от 20 евро имат перлена лента от задната страна, а 50-евровите – такава с променящ се цвят.

Като допълнение на всички тези мерки, новите банкноти от серията ''Европа'' ще бъдат снабдени и с така нареченото изумрудено число. То може да се види само при леко наклоняване настрани.

Водещи

Най-четени