Френски пчели правят мед в синьо и зелено 05.10 | 15:27

Виновни са отпадъци от фабрика за производство на шарени бонбони

От Олга Андреева

Пчелите във френски пчелини са започнали да произвеждат мед в загадъчни нюанси на синьото и зеленото, а собствениците им се чудят какво да правят със странния продукт.

От август пчеларите около град Рибовиле в северо-източната част на Елзас са свидетели как пчелите им се връщат в кошерите си, пренасяйки странни цветни вещества, които впоследствие придават необичайния цвят на меда.

Озадачени, пчеларите започнали собствено разследване и стигнали до предприятие за производство на биогаз на четири километра от пчелните им кошери, предаде Reuters.

То използвало отпадъчни продукти от фабрика за производство на цветните бонбонки M&M. Компанията-производител на бонбоните, Mars, отказва коментар по случая. От предприятието за производство на биогаз заявиха, че вече са изчистили контейнерите си и новите отпадъци ще бъдат складирани на закрито.

Ален Фрие, президент на съюза на пчеларите, обаче заяви, че оцветената продукция ще бъде загубена. "За мен това не е мед. Не е продаваем".

Това е поредният удар за пчеларите в региона, които вече се чудят как да се справят с увеличената смъртност сред пчелите и намаляващите доставки на мед след суровата зима.

Франция е един от най-големите производители на мед в ЕС, като произвежда около 18 330 тона годишно (1 000 от тях идват от района на Рибовиле).

Водещи

Най-четени